Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PO-raad enthousiast over plannen nieuwe inrichting kinderopvang

De donderdag aan minister Koolmees van SZW gepresenteerde plannen over de herinrichting van de kinderopvang kunnen rekenen op een positieve reactie van de PO-raad. Kinderen kunnen zich zo op een spelende manier ontwikkelen, aldus voorzitter Rinda den Besten.
Rinda den Beste. Foto ANP Robin van Lonkhuijsen

Plan van het Platform behelst een nieuwe inrichting van de kinderopvang. Zo moet er een ‘speelleerschool’ komen voor jonge kinderen en ‘bredetalentontwikkeling’ voor 6- tot 12-jarigen. Verder krijgen ouders recht op ieder 20 weken ouderschapsverlof.

‘Baanbrekend is het idee om de onderwijstijd voor 6-12 jarigen van 940 uur om te zetten in een Brede Schooldag van 1200 uur met 840 uur onderwijstijd en 360 uur BTO (Brede TalentOntwikkeling),’ aldus de PO-raad. ‘In kindcentra kunnen onderwijs en opvang dan samen vorm geven aan de ontwikkeling van kinderen. Dit biedt meer ruimte voor voorbereidingstijd, differentiatie naar kinderen en het verdelen van rollen en taken tussen leraren, pedagogisch medewerkers en andere professionals op het gebied van bewegen, sport, cultuur, techniek enzovoorts.’

Achterstand aanpakken

In combinatie met de mogelijkheid dat alle kinderen vanaf 1 jaar twee dagen per week naar opvang kunnen worden vroege achterstanden voorkomen en neemt de kansenongelijkheid af.

PO-Raad voorzitter Rinda den Besten werkte op persoonlijke titel mee aan de visie. ‘Kinderen beginnen al ver voor hun vierde jaar met leren,’ aldus Den Besten. ‘Juist daarom is die voorschoolse periode zo belangrijk: kinderen kunnen zich daar op een spelende manier verder ontwikkelen, zodat ze zonder achterstanden en goed toegerust aan de basisschool beginnen. Als kinderen eenmaal een achterstand hebben, zien we dat ze dit op school lastig inhalen. Het is mooi als we een achterstand in taal, sociaal-emotionele ontwikkeling of op andere vlakken bij kinderen in een voorschoolse voorziening vroeg kunnen signaleren en aanpakken.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.