Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PO en KO, een kijkje in elkaars keuken

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen, bijvoorbeeld binnen een IKC. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden nog beter met elkaar te verbinden, organiseren branchepartijen twee bijeenkomsten onder de noemer ‘Zicht op kinderopvang/onderwijs’.

Door deze bijeenkomsten leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking. Als eerste vindt de bijeenkomst Zicht op kinderopvang plaats. Deze is speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in het basisonderwijs, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over de kinderopvangsector. Later dit schooljaar volgt Zicht op Onderwijs voor leidinggevenden en bestuurders in de kinderopvang.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra ( VNK) en EtuConsult. Hiermee krijgen onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken.

Het programma

Het programma vindt plaats in het pand van de BMK in Utrecht. De dag ziet er als volgt uit:

9.30 uur        Welkom

9.40 uur        Opening door Loes Ypma, voorzitter BMK

9.50 uur        Inzicht in de kinderopvang – Yvette Vervoort 

Yvette Vervoort geeft de deelnemers een inkijk in de kinderopvang. Denk hierbij aan de  geschiedenis, de wet- en regelgeving, het jargon, de cultuur en actuele ontwikkelingen binnen de sector.

Over Yvette Vervoort

Yvette is directeur van het Expertisecentrum Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang. Het Expertisecentrum werkt in het belang van het zich ontwikkelende kind aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Yvette heeft jarenlange ervaring op het gebied van kinderopvang en de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs en is sterk in het vertalen van theorie en beleidsontwikkelingen naar de praktijk. Die ervaring heeft zij opgedaan in landelijke projecten van de Rijksoverheid, uitbreiding van kinderopvang, implementatie van de Wet kinderopvang, Landelijk Steunpunt brede scholen. En door opdrachten van gemeenten, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties. Door internationale oriëntatie kent zij ook de systemen en de praktijk in Berlijn, Denemarken, Reggio Emilia, Pistoia, Londen, Gent.

11.00 uur      Pauze

11.15 uur      Keuze uit één van de onderstaande deelsessies

12.15 uur      Plenaire afronding

12.30 uur      Eenvoudige lunch (op locatie of om mee te nemen)

13.00 uur       Einde

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken

Door Yvette Vervoort en Job van Velsen.

Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner in de kinderopvang? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belichten Yvette en Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijgt u een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

Deelsessie 2: het all-in-one model

Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Adrie Groot de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt u inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.

Over Adrie Groot

Adrie Groot is mede-oprichter en secretaris van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft bij Blosse Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde als bestuurder meegemaakt.

Praktische informatie

Zicht op Kinderopvang vindt plaats op 14 december 2021 van 9.30 tot 13.00 uur.

Locatie: BMK, Orteliuslaan 11, 3528 BA Utrecht

Voor wie: Schoolleiders en schoolbestuurders die in een IKC werken of op weg zijn naar een IKC.

Deelname is gratis. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar. Meld u snel aan.

Aanmelden

Maak gebruik van het aanmeldformulier.

Testen voor toegang

Een QR-code of een negatief testbewijs, officieel via de corona app, geven toegang tot de bijeenkomst. We hanteren daarbij de dan geldende Covid-maatregelen.

Bereikbaarheid
Parkeren kan bij P+R Papendorp, een parkeerterrein direct gelegen naast het pand. BMK is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de bus vanaf Utrecht CS rijdt regelmatig en stopt voor de deur.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.