Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pm’ers kunnen flexibeler worden ingeroosterd

Marijn Klok
Ook in de nieuwe cao Kinderopvang kunnen pedagogisch medewerkers flexibeler ingezet worden op de groep. FCB legt deze ‘jaarurensystematiek’ uit in de vernieuwde brochure Flexibiliteit en inzetbaarheid.
jaarurensystematiek
Het gevolg van de systematiek is

In de kinderopvang is vanuit ouders steeds meer behoefte aan flexibele opvang, dus willen werkgevers hun personeel ook flexibel(er) inroosteren. Zij kunnen daarom gebruik maken van een ‘jaarurensystematiek’, waarover, net als in de vorige cao’sm in de nieuwe cao Kinderopvang afspraken zijn gemaakt. Met deze systematiek kunnen pieken en dalen in het aantal kinderen op de groep worden opgevangen.

Afwijkende werktijden

In de vernieuwde brochure Flexibiliteit en inzetbaarheid van FCB staat dat volgens de jaarurensystematiek de werktijden van pedagogisch medewerkers per maand maximaal 20 procent naar boven of 20 procent naar beneden mogen afwijken van de gemiddelde arbeidsomvang per maand. Pm’ers blijven hetzelfde maandsalaris verdienen, maar kunnen de ene maand dus meer ingeroosterd worden dan de andere.

Rooster

Het gevolg hiervan is dat pm’ers niet meer elke week een vast aantal uren werken. Hoeveel uren ze in een bepaalde week moeten werken, wordt vastgelegd in een rooster dat uiterlijk tien dagen van tevoren bekend moet zijn. Van dit rooster mag slechts in beperkte gevallen worden afgeweken, bijvoorbeeld als er iemand ziek is. Maar een werkgever mag ingeroosterde pm’ers niet afbellen of eerder naar huis sturen als er onverwachts weinig kinderen op de groep zijn.

Bso of peuterspeelzaal

Met pm’ers die op een bso of peuterspeelzaal werken, mag de werkgever een grotere afwijking dan 20 procent afspreken, omdat zij in de schoolvakanties veel meer of minder uren maken. Maar voor deze afspraak is expliciete instemming van de individuele pm’er vereist.

Brochure

De vernieuwde brochure van FCB gaat verder in op hoe de jaarurensystematiek precies werkt en hoe organisaties de systematiek goed kunnen invoeren. Ook wordt uitgelegd hoe pm’ers flexibel kunnen werken zonder gebruik te maken van de jaarurensystematiek. De brochure is te vinden op website van FCB.

Op 16 juli is de cao Kinderopvang 2016-2017officieel bindend verklaard. Dit betekent dat alle kinderopvangorganisaties nu verplicht zijn de afspraken in de nieuwe cao na te leven. Weten wat die afspraken precies zijn? Kijk hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.