Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pm’ers eerste twee werkjaren regelmatig ziek’

Het is algemeen bekend: kinderdagverblijven en peuterspeelzalen zijn een broedplek voor virussen. Is het ene kind snottebellenvrij, begint de ander te hoesten of te snotteren. Onderzoek bevestigt dat jonge kinderen hun ouders regelmatig aansteken met verkoudheidsvirussen. Sterker nog, ook blijkt dat pm’ers de eerste twee jaren van hun loopbaan regelmatig ziek zijn, zo vertelt jeugdarts Caroline Schouten van het GGDHM in Leiden aan het AD.
Wayhome Studio / stock.adobe.com

We beginnen met goed nieuws: in 2021 waren er minder minder verkoudheids- en griepklachten ten opzichte van de laatste meting in 2018, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In bijna alle leeftijdsgroepen was er een daling. Helaas blijkt dit alleen niet voor jonge kinderen: bij baby’s en peuters tot 4 jaar én bij ouders van kinderen tot 12 jaar kwamen deze klachten in beide jaren even vaak voor. Bij kinderen tot 4 jaar kwam verkoudheid en griep in 2021 het meest voor: 66 procent van hen had volgens de ouder of verzorger tijdens de voorafgaande twee maanden last van dergelijke klachten.

Jonge kinderen steken ouders aan

In 2021 gaf 49 procent van de ouders met kinderen jonger dan 4 jaar aan dat ze verkoudheid, keelontsteking, griep of voorhoofdsholteontsteking hebben gehad in de afgelopen twee maanden. Dit was ongeveer gelijk in 2018. Ook ouders met thuiswonende kinderen tussen 4 en 12 jaar hadden naar verhouding vaak griep en verkoudheidsklachten (38 procent), ook ongeveer net zo vaak als drie jaar eerder. Onder ouders met kinderen van 12 tot 18 jaar en kinderen van 18 jaar of ouder, en onder degenen zonder thuiswonende kinderen, kwamen deze klachten minder voor dan in 2018.

Mutaties maken ouders én pm’ers opnieuw ziek

Een jonge baby die naar het kinderdagverblijf gaat komt daar in aanraking met honderden nieuwe virussen. ‘Die heb jij als ouder misschien ooit gehad, maar virussen passen zich aan en maken je op volwassen leeftijd opnieuw ziek’, zegt jeugdarts Caroline Schouten van het GGDHM in Leiden tegen het AD. Denk aan: hand-, voet- of mondziekte, norovirus, verkoudheid, rs-virus, waterwratjes en gewone wratten, waterpokken, voorhoofdsholteontstekingen, pink eye (conjunctivitis) en wormpjes.

Schouten: ‘Onderzoek wijst uit dat ook begeleiders van kinderdagverblijven de eerste twee jaar continu ziek zijn. De verticale groepen op dagverblijven helpen ook extra met het verspreiden: een peuter smeert zo zijn snottebel aan de box van een baby, en zo is er weer een virus verspreid.’

Meer aandacht voor ventilatie

Het goede nieuws: door de komst van corona is er meer aandacht voor ventilatie in de kinderopvang. Er wordt inmiddels beter geventileerd op de locaties en is er meer aandacht voor niezen in de ellenboog, afstand houden en handhygiëne. ‘Dat zal vruchten afwerpen’, aldus Schouten.

Medewerkers in de kinderopvang waren in 2020 iets vaker en vooral langer ziek dan in 2019. Dat blijkt uit de nieuwe factsheet van Kinderopvang werkt! met de verzuimcijfers in de kinderopvang. Lees hier alle ins en outs >>

Bronnen: Nationale Onderwijs Gids, AD, CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.