Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pilot van start: andere invulling geven aan de beroepskracht-kindratio

Welke oplossingen en kansen liggen er om een andere invulling te geven aan de beroepskracht-kindratio, zonder in te boeten op kwaliteit? Die vraag staat centraal tijdens een nieuwe pilot, in samenwerking met de BK, die van start is bij Kinderopvang Kindernet in Deventer.
pilot-van-start-andere-invulling-geven-aan-de-beroepskracht-kindratio
Robert Kneschke / stock.adobe.com

‘Met trots mogen wij aankondigen dat Selma Özkan als eerste werkgever in Nederland met haar kinderopvangorganisatie Kindernet in samenwerking met BK en een aantal regionale ketenpartners de BK pilot kan gaan starten’, vertelt BK-directeur Emmeline Bijlsma over de pilot.

Oplossingen voor personeelstekort

De pilot is bedacht vanwege de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, die naar verwachting de komende drie decennia aanhoudt. In de zomer van 2022 heeft de BK met een aantal leden gesproken over eventuele oplossingen voor deze krapte. De centrale vraag van de sessie was: hoe kunnen we de vijver van mogelijke medewerkers groter maken zodat het arbeidspotentieel toeneemt? En ook: wat kan een verschil maken voor werkgevers om de roosters kloppend te krijgen? Kunnen we anders naar de bkr (het maximaal aantal kinderen waar één pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is) kijken zonder in te boeten op de kwaliteit?

Bkr anders invullen

De 1-jarige pilot is net van start gegaan. Selma, eigenaar van Kindernet vertelt: ‘Wij willen in de praktijk ervaren welke oplossingen toepasbaar zijn en welke kansen er liggen om een andere invulling te kunnen geven aan de bkr met behoud of verhoging van de kwaliteit. Deze pilot geeft mij als ondernemer speelruimte om in de praktijk concrete mogelijke oplossingen voor het alsmaar groeiende personeelstekort uit te testen.’

Emmeline vult aan: ‘De pilot moet inzicht opleveren over (nieuwe) kansen die bijdragen aan een oplossing voor het probleem ‘arbeidsmarktkrapte’, vermindering van de werkdruk van de medewerkers met behoud of zelfs verhoging van de kwaliteit. Als de pilot slaagt kunnen we verantwoorde oplossingen aandragen die de kinderopvang meer en beter toegankelijk maken en bieden we gelijk een perspectief voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

Over de pilot

De pilot biedt drie mogelijkheden om een andere invulling te geven aan de bkr:

  1. Bkr babygroep (0-1 jaar of 0-2 jaar)

Het inzetten van een groepshulp/groepsondersteuner in plaats van een derde pedagogisch medewerker. Op de babygroepen gaat gewerkt worden met jobcarving. De groepshulp/groepsondersteuner richt zich op verzorgende taken en voorbereidende of huishoudelijke taken. Hierdoor kunnen de gekwalificeerde pedagogisch medewerkers zich op de pedagogische taken focussen.

  1. Inzetten zij-instromers

Zij instromers (zoals o.a. statushouders) die niet gekwalificeerd zijn als groepshulp inzetten. Zij kunnen naast hun groepshulptaken ook (ad hoc) inzet worden om bijvoorbeeld ontstane gaten in diensten op te vangen. Denk aan kortdurend (meetellend binnen de BKR) ondersteuning bieden op de groep.

  1. Bkr op locatieniveau i.p.v. groepsniveau voor de dagopvang

Voor de bso lijkt hiervoor al vanuit de politiek ruimte te zijn, maar in deze pilot willen we dit ook inzetten voor de dagopvang. In de dagopvang kan de BKR op locatieniveau i.p.v. groepsniveau berekend worden, bijvoorbeeld kan op een locatie met twee groepen van 8 en 9 kinderen (bij een BKR op locatieniveau) volstaan worden met 3 pedagogisch medewerkers i.p.v. 4.

Voorwaarde voor de pilot is wel dat deze op verantwoorde wijze uitgevoerd wordt en de kwaliteit van de opvang moet minimaal gelijk blijven of verbeteren. Medewerkers en kinderen moeten zich veilig voelen en de niet-gekwalificeerde medewerkers mogen nooit alleen staan op de groep. Ouders moeten ook hun toestemming geven hiervoor. En natuurlijk is medewerking en samenwerking van gemeenten, wethouders en toezicht/GGD is een vereiste.

Meer informatie over de bkr-pilot >>

Niet-flexibele babyleidster zit thuis: ‘Er is een schrijnend tekort, maar voor medewerkers als ik is geen plek’

Hart voor kinderen, ruim twintig jaar ervaring als babyleidster en tien uur per dag beschikbaar om te werken, maar toch geen vast contract krijgen in de kinderopvang. Het overkwam Sanne. Door de openingstijden van de bso van haar kinderen, kan ze de groep niet openen of sluiten en dat maakt haar een niet-flexibele werknemer. Sinds twee jaar zit ze thuis. ‘Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar nu ik zelf als moeder gebonden ben aan bso-tijden kan ik nergens terecht.’ Lees dit premium-artikel

2 REACTIES

  1. Goed idee Laura! We denken vaak dat mensen graag volle werkdagen hebben, maar jij vertelt me nu iets anders. Op deze manier zouden we ook de combinatie van mensen die in de BSO werken en op KDV kunnen maken. Dank je wel. Groeten Emmeline

  2. Lees alle reacties
  3. De werktijden aanpassen zou ook nog mensen kunnen aantrekken. Als je altijd 2 korte diensten 7 tot 12.30 en 12.30 tot 18.30 met daarbij 1 lange dienst van 8.30 tot 17.30, zo sta je minder lang alleen en wordt het aantrekkelijk voor moeders met kinderen. Persoonlijk vind ik de dagen erg lang. Dat is voor dit werk erg pittig. Het is voor mij een overweging om te stoppen. Het is in combinatie met een eigen gezin erg zwaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.