Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pieter Omtzigt spreker op de Dag van de Onmisbaren

Ruim duizend actievoerders in cruciale beroepen, waaronder de kinderopvang, voeren zaterdag actie in Rotterdam. Onder anderen zijn te gast de Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt, die naam maakten met de onthulling van de kindertoeslagaffaire.
Pieter Omtzigt
ANP / HollandseHoogte / Nico Garstman

Vakbond FNV, die de actiedag organiseert, wil meer respect en waardering voor de 3,2 miljoen werknemers in cruciale beroepen in Nederland. Niet alleen applaus, maar ook een goed salaris, voldoende collega’s om het werk te doen en meer zeggenschap en zekerheid van werk.

Geen boodschappen

FNV-voorzitter Tuur Elzinga zegt hierover: ‘De mensen in de zorg, kinderopvang, onderwijs, schoonmaak, afval, supermarkt, distributie, pakketbezorging en al die andere cruciale werkers stonden in de frontlinie toen het nodig was om het land te laten draaien. Maar deze groep werknemers heeft te vaak een laag loon, hoge werkdruk en veel onzekerheid. En terwijl de welvaart in onze samenleving in de afgelopen jaren weer verder steeg, kregen zij een steeds kleiner stuk van de koek. Daarom zeggen wij zaterdag: applaus is mooi, maar daar kun je geen boodschappen mee kopen. Er moet meer loon en collega’s bij.’

Onthulling kunstwerk

De overheid heeft de cruciale beroepen officieel als onmisbaar bestempeld, maar in de praktijk zijn zij vaak onzichtbaar en ondergewaardeerd, meent de FNV. Sprekers op de Dag van de Onmisbaren zijn onder anderen vier burgemeesters, onder wie de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, schrijver en voormalig vice-premier Jan Terlouw en de Tweede Kamerleden Renske Leijten en Pieter Omtzigt.

Vuilnisman

Ook zijn er bijdragen van mensen uit meer dan tien cruciale sectoren, waaronder de kinderopvang. Aan het einde van het programma wordt er kunstwerk onthuld ter ere van de onmisbare beroepen. De dag wordt gepresenteerd door FNV-leden; vuilnisman Marco Groenewoud en schoonmaker Khadija Hyati.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.