Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuterspeelzaal wordt peuteropvang

In 2012 en 2013 is ruim twintig procent van de peuterspeelzalen omgevormd tot peuteropvang die onder de Wet kinderopvang valt. In bijna 30 procent van de gemeenten bestaat de klassieke peuterspeelzaal niet of nauwelijks meer. Dit blijkt uit het rapport van Buitenhek Management & Consult dat in opdracht van het ministerie van SZW gedaan is.
Peuterspeelzaal wordt peuteropvang
Foto: ANP XTRA

Uit het onderzoek van Buitenhek blijkt dat er op dit moment circa 99.000 peuters naar een peuterspeelzaal gaan. In 2007 waren dat nog ruim 235.000 kinderen. De daling wordt grotendeels veroorzaakt doordat peuterspeelzalen worden omgezet in peuteropvang binnen een kinderopvangorganisatie. Op dit moment maken circa 120.000 peuters gebruik van kinderopvang. Voor heel Nederland geldt dat momenteel circa 85% van alle peuters gebruik maakt van een voorziening.

Dit jaar zijn 118 peuterspeelzalen omgevormd en bij 347 locaties bestaan plannen om binnen een jaar tot omvorming tot peuteropvang over te gaan.

Zorgen

Gemeenten hebben zorgen geuit over het voortbestaan van kortdurend aanbod wanneer peuterspeelzalen worden omgevormd tot peuteropvang. Om die reden is onderzocht of kortdurend peuteraanbod blijft bestaan. Het onderzoek laat positieve resultaten zien. De omvang van peuterspeelzaalwerk is afgenomen, maar het kortdurende aanbod is behouden gebleven bijvoorbeeld in de vorm van peuteropvang. Gemeenten geven aan dat de samenstelling hiervan niet sterk verschilt van de samenstelling van het peuterspeelzaalwerk. Binnen de peuteropvang krijgen kinderen van werkende en niet-werkende ouders de kans zich samen spelenderwijs te ontwikkelen. Door de omvorming van het peuterspeelzaalwerk is naar de inschatting van gemeenten het bereik van peuters niet aangetast.

De maatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vier-ogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Lees meer >>

Integratie

Om de weg vrij te maken voor verdere integratie van voorschoolse voorzieningen, wil het kabinet stimuleren dat er een gelijk speelveld ontstaat voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Werkende ouders krijgen recht op kinderopvangtoeslag voor de voorschoolse voorziening van hun keuze: kinderopvang en/of peuterspeelzaalwerk. Dit is een vereenvoudiging van het huidige stelsel; werkende ouders kunnen terecht bij één loket. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor het voorschoolse aanbod voor kinderen van niet-werkende ouders en kinderen met een risico op een taalachterstand (VVE).

Lees meer in het rapport van Buitenhek Management & Consult. Link >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.