Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Peutercollege biedt nieuw VVE-aanbod in Rotterdam

Peutercollege

Stichting Peutercollege wil doelgroepkinderen in de peuterspeelzalen meer bieden dan vier dagdelen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Daarom start zij op 16 januari in vier peuterspeelzalen met het Peutercollege. Tweejarigen kunnen er vijf dagdelen en driejarigen zelfs negen dagdelen terecht om een speels VVE-programma te volgen.

Het experiment wordt gefinancierd door de Bernard van Leer Foundation en de Rotterdamse stichting De Verre Bergen. Peutercollege ’t Kasteeltje is de eerste van vier locaties waar het Peutercollege van start gaat. De groepen worden verdeeld naar leeftijd, zodat er een leeftijdsspecifiek aanbod kan worden verzorgd. Bij de driejarigen komt er naast de huidige VVE-peuterspeelzaalleidsters ook nog een hbo’er op de groep te staan.

Hbo’er
‘Dat betekent dat er meer medewerkers nodig zijn dan er nu zijn’ vertelt initiatiefneemster van het Peutercollege Lativa El Ouali. ‘Het aantal uren wordt immers uitgebreid. De vacature wordt tot nu toe meestal ingevuld door een leidster die al op de groep staat. De hbo’er is in veel gevallen ook al binnen de speelzaal werkzaam, omdat er in Rotterdam op nulgroepen en VVE-locaties al regelmatig met hbo’ers wordt gewerkt.’

Gezinscoach
Lativa, zelf geboren in een krachtwijk in Rotterdam West, heeft ervaring als lerares in het basisonderwijs. Zij wilde een vernieuwd onderwijsaanbod voor peuters ontwikkelen. ‘Niet boven op de voorzieningen die er al zijn’ vertelt Lativa, ‘maar in samenwerking met peuterspeelzalen en de kinderopvang. We richten ons daarmee niet alleen op de (taal)ontwikkeling van peuters, maar betrekken het gezin er ook bij.’ Voor de ouders en andere gezinsleden die zorgdragen voor de opvoeding is er een gezinscoach aanwezig die op huisbezoek komt en wekelijks op de locatie aanwezig is.

Ouderbijdrage
Door de sponsoring van de Bernard van Leer Foundation en Stichting De Verre Bergen betalen ouders een zeer geringe bijdrage aan het peutercollege: 20 euro per maand voor tweejarigen en 60 euro per maand voor driejarigen. Van ouders wordt wel verwacht dat ze zich inzetten tijdens activiteiten van het Peutercollege. Ook wordt hun aanwezigheid op prijs gesteld tijdens workshops, over onder andere ontwikkelingsstimulering, de peuterpuberteit en gezonde voeding. Doen ze dit niet, dan ontvangen ze minder korting en betalen niet de tarieven van 20 of 60 euro per maand.

Kosten
In totaal kost het Peutercollege 7650 euro per peuter per jaar. Dit bedrag staat los van de gemeentelijke bijdrage die ouders van doelgroepkinderen ontvangen voor VVE-deelname. ‘Het is een hoog bedrag’ zegt Jeanet van de Korput van de Bernard van Leer Foundation, ‘maar het is het waard als je bedenkt dat deze kinderen later waarschijnlijk minder geld gaan kosten.’

Samenwerking
In de wijk wordt de samenwerking met (kinderopvang)organisaties en ondernemers gezocht. Lativa: ‘Zijn er bijvoorbeeld nog plekken vrij als we een peuterworkshop organiseren? Dan nodigen we onze buren van de kinderopvang natuurlijk uit.’ De vier peuterspeelzalen waar het Peutercollege van start gaat, werken al nauw samen met de basisschool. ‘We willen af van de eilandjes, maar samenwerking stimuleren, vooral ook om de doorgaande leerlijn te kunnen verbeteren’ aldus Lativa.

Onderzoek
Het Verwey Jonker-Instituut voert onderzoek uit waarin gekeken wordt naar het effect en de werkwijze van het intensieve VVE-experiment met een forse uitbreiding van het aantal dagdelen (normaal vier, nu negen) en de intensieve betrokkenheid van ouders en opvoeders. Voorlopig komen 128 peuters in aanraking met het Peutercollege. Op 16 januari opent de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, het eerste Peutercollege officieel  door een studiebeurs uit te reiken aan de peuters en hun ouders.

ANP Photo, Erik van ’t Woud

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Steeds vaker komen er peuters van hoger opgeleide ouders bij ons binnen, maar echt welkom zijn ze niet. Ze zijn geen doelgroep en 4 dagdelen ivinden hun ouders teveel, je wordt gekort op je subsidie , deze groep kinderen lijkt nu buiten de boot te vallen. Zij hebben toch ook recht op een fijne , betaalbare plek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.