Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personenregister kinderopvang bijna definitief

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (WKO), die ervoor zorgt dat de gegevens van iedereen die werkzaam is in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk in een register worden opgenomen. De wijziging moet vanaf mei 2016 ingaan.
Huidige werknemers worden sinds 1 januari 2013 al continue gescreend
Huidige werknemers worden sinds 1 januari 2013 al continue gescreend

Werknemers van kinderopvangorganisatie moeten op basis van de WKO beschikken over een Verklaring omtrent gedrag (VOG), dit meldt Rendement.nl. Hun gegevens zullen vanaf mei 2016 worden opgenomen in het personenregister. Die personen zullen continu worden gescreend op strafbare feiten. Dit moet de veiligheid van jonge kinderen vergroten. Huidige werknemers worden sinds 1 januari 2013 al continue gescreend, maar er bestond nog geen lijst van te screenen personen. Daar brengt de wetswijziging verandering in. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

Gemiddeld komen er elke maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD door continue screening. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meldingen over huisgenoten van gastouders. Lees meer >>

Momenteel zijn er niet altijd actuele of volledige gegevens beschikbaar voor de continue screening. Hierin komt ook verandering, omdat werknemers zich straks actief moeten inschrijven in het register om werkzaam te blijven binnen de kinderopvang. Vaak zijn er van stagiaires, vrijwilligers, uitzendkrachten en zelfstandigen zelfs helemaal geen gegevens beschikbaar. Zij zullen zich echter ook moeten inschrijven in het register om te kunnen werken in de kinderopvang. Omdat werknemers een VOG moeten hebben om in het register opgenomen te worden, hoeven kindercentra straks niet meer zelf de VOG van werknemers in de administratie te bewaren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.