Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelstekorten het grootst op bso, tekorten nemen af bij dag- en peuteropvang

In de kinderopvangsector is het personeelstekort nog steeds enorm. Uit onderzoek van Kinderopvang werkt! blijkt dat het tekort het grootst is op de bso’s. Het aantal organisaties met een personeelstekort in de bso nam de afgelopen maanden zelfs opnieuw toe. Er is ook goed nieuws: op de dagopvang en de peuteropvang neemt het tekort af.
bso juf kinderen
Beeld: iStock

In de verwachtingen over het tekort in de komende zes maanden is hetzelfde beeld terug te zien. Dit blijkt uit de arbeidsmarktpeiling die Kinderopvang werkt! hield in maart 2023. Kinderopvang werkt! voert de arbeidsmarktpeiling drie keer per jaar uit. Hierin brengen zij de arbeidsontwikkeling in de kinderopvang in kaart. Aan de arbeidsmarktpeiling in maart 2023 deden in totaal 168 organisaties mee.

Tekorten

In de bso nam het aandeel organisaties met een tekort aan pedagogisch medewerkers licht toe van 74 naar 76 procent. In de peuteropvang nam dit aandeel af van 45 naar 33 procent. In de dagopvang nam het aandeel ook af van 64 naar 54 procent. Bij de organisaties die deelnamen aan de peiling stroomden het afgelopen jaar in totaal bijna 3.500 nieuwe medewerkers in. Dit is een instroompercentage van 15 procent. Bijna een op de vijf nieuwe medewerkers, 18 procent, kwam binnen via zij-instroom.

Verwachtingen

Het gaat nog zeker niet de goede kant op als het gaat om de personeelstekorten op de bso. Bijna driekwart (73 procent) van de organisaties verwacht de komende zes maanden een tekort aan pedagogisch medewerkers in de bso (dit was 68 procent). In de dagopvang is dit 56 procent (was 64 procent). En in de peuteropvang verwacht 31 procent van de deelnemende organisaties een tekort (was 44 procent).

Oorzaken en oplossingen personeelstekort

Veelgenoemde oorzaken voor het personeelstekort zijn de veelal bekende: ziekteverzuim van werknemers (67 procent), te weinig aanbod van geschikte kandidaten (66 procent) en het onvoldoende inlopen van bestaande personeelstekorten (51 procent). De deelnemende kinderopvangorganisaties bieden de volgende (tijdelijke) oplossingen voor het tekort:

  • Pm’ers voor elkaar laten invallen of bijspringen (84 procent), medewerkers meer uren laten werken dan ze op hun contract hebben (68 procent) en groepen samenvoegen (53 procent).
  • Inspanningen doen om medewerkers meer uren te laten werken (80 procent). Van deze groep blijkt bij iets meer dan 60 procent de gemiddelde contractomvang binnen de organisatie ook te zijn toegenomen.
  • Tweederde (65 procent) van de organisaties investeert in het behoud van medewerkers. Gevolgd door het aannemen van stagiair(e)s en proberen deze te behouden (44 procent), verlagen van de werkdruk (43 procent), meer individuele aandacht voor medewerkers (42 procent) en extra BBL’ers aannemen (36 procent).
  • Driekwart van de organisaties zet zich in voor een prettige werksfeer, waardering (74 procent) en meer persoonlijke aandacht voor medewerkers (71 procent). 63 procent biedt medewerkers een opleiding of cursus aan. En 54 procent geeft medewerkers attenties.

Niet-flexibele babyleidster zit thuis: ‘Er is een schrijnend tekort, maar voor medewerkers als ik is geen plek’

Hart voor kinderen, ruim twintig jaar ervaring als babyleidster en tien uur per dag beschikbaar om te werken, maar toch geen vast contract krijgen in de kinderopvang. Het overkwam Sanne. Door de openingstijden van de bso van haar kinderen, kan ze de groep niet openen of sluiten en dat maakt haar een niet-flexibele werknemer. Sinds twee jaar zit ze thuis. ‘Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar nu ik zelf als moeder gebonden ben aan bso-tijden kan ik nergens terecht.’ Lees het premium-artikel hier verder >>

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.