Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelstekort kinderopvang extra nijpend nu thuiswerkadvies vervalt

Als het aan de plannen van het kabinet ligt, vervalt het thuiswerkadvies op dinsdag 15 maart. Ouders zullen weer vaker naar het werk gaan en een nog groter beroep doen op de kinderopvang. ‘Het personeelstekort zal blijven en volgens de voorspellingen alleen maar toenemen’, zegt BK-directeur Emmeline Bijlsma tegen de NOS.
personeelstekort-kinderopvang-extra-nijpend-nu-thuiswerkadvies-vervalt
Krakenimages.com / stock.adobe.com

Dat meldt de NOS.

Bijna twee jaar lang werkten we massaal zoveel als mogelijk thuis. Daar lijkt nu verandering in te komen: als de plannen van het kabinet doorgaan vervalt het thuiswerkadvies op dinsdag 15 maart 2022. Nu ligt er nog een advies om de helft van de week thuis te werken.

Vaker naar kantoor

Nu ouders ook fysiek weer vaker naar kantoor zullen gaan, zal er ook vaker een beroep op de kinderopvang worden gedaan. Een snelgroeiende sector, die al jaren met tekorten aan personeel te maken heeft. Dit kwartaal verwacht de dagopvang een tekort van 64 procent, de bso 72 procent en de peuteropvang 47 procent, blijkt uit een quickscan van Kinderopvang Werkt!.

Cijfers

Organisaties hebben vooral een personeelstekort op de donderdag (90 procent), dinsdag (87 procent) en maandag (83 procent). Ook op vrijdag (66 procent) en woensdag (57 procent) spelen tekorten een rol, maar in iets mindere mate. Het ervaren tekort heeft vooral te maken met het hoge ziekteverzuim (79 procent tegen 53 procent in september) en te weinig aanbod van geschikte kandidaten (74 procent tegen 82 procent in september). Op de derde plaats zien we een tekort door medewerkers die zelf coronaklachten hebben en wachten op een coronatest of de uitslag ervan. Hierbij is het aandeel veel hoger dan in de vorige meting (72 procent tegen 22 procent in september).

‘Gezamenlijk probleem’

Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, zegt tegen NOS: ‘Het personeelstekort zal blijven en volgens de voorspellingen alleen maar toenemen. Dat loopt synchroon met de overspannen arbeidsmarkt in meerdere sectoren.’

Opvanglocaties zijn genoodzaakt soms groepen naar huis te sturen. Bijlsma noemt het voorbeeld van een organisatie op de Veluwe, die tussen 7 en 25 februari ruim 300 kinderen van negen verschillende locaties naar huis moest sturen. ‘Tijdens de piekweken van corona in februari zaten veel organisaties op een ziekteverzuim van 20 tot 25 procent’, zegt Bijlsma.

Oplossing is er niet

Een duidelijke oplossing is er volgens Bijlsma niet. Wel kunnen opvanglocaties het sluiten van groepen gestructureerd aanpakken, door elke groep eens in de zoveel weken een dag naar huis te sturen. ‘Ouders weten dan lang van tevoren waar ze op zo’n ‘sluitdag’ aan toe zijn en de organisatie kan blijven draaien.’

Lees het volledige artikel op nos.nl >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.