Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pas op de plaats financieringsplannen

De brede kritiek die vanuit alle hoeken is geuit op de plannen voor een nieuwe financiering van kinderopvang, lijkt effect te hebben. ‘Het ministerie trapt op de rem’.
1. Pas op de plaats financiering.jpg
In de Tweede Kamer beloofde minister Asscher om nog eens zorgvuldig naar de financieringsplannen te gaan kijken. - Foto: Fotolia

Dit is te lezen in een uitgebreid artikel in vaktijdschrift Management Kinderopvang over de stand van zaken in de nieuwe financiering. Minister Asscher wil de financiering van kinderopvang(toeslag) minder fraudegevoelig inrichten. Het voorstel is om DUO tussen ouders en kinderopvangorganisaties in te zetten. DUO ontvangt de kinderopvangtoeslag en incasseert de eigen bijdrage van ouders.  Vervolgens wordt het volledige bedrag op de rekening van de kinderopvangorganisatie gestort. Nieuw wordt ook dat de toeslag wordt gebaseerd op het vastgestelde inkomen van twee jaar geleden.

Wat houdt de nieuwe financiering in? Lees meer

Financieel risico

Branchepartijen kregen de gelegenheid om in een werkgroep feedback te geven op de plannen. Vervolgens mocht iedereen via een internetconsultatie reageren op het voorstel. Eigenlijk klinkt er vanuit bijna alle hoeken vooral kritiek. Volgens Patricia Huisman, eigenaar van kinderopvangorganisatie Dikkedeur creëert het voorstel een onmogelijke verhouding tussen klant en ondernemer. De financiële risico’s liggen bovendien enkel bij de ondernemer. Als de ouder zijn bijdrage niet betaalt, draait de ondernemer op voor diens nalatigheid.

Gastouderopvang

Gerda Kieftenburg, leidinggevende van kinderopvangorganisatie Berend Botje heeft zitting genomen in een speciale werkgroep. ‘Voor de mensen van DUO en de ICT’ers die het systeem gaan bouwen, is het werkveld nieuw. Laatst hadden we het over gastouderopvang. Toen ik vertelde dat daar maandelijks een andere factuur verstuurd wordt, was de reactie: oei, hoe gaan we daarmee om?’

Planning niet anders

De kritiek lijkt effect te hebben. In de Tweede Kamer beloofde minister Asscher om nog eens zorgvuldig naar de plannen te gaan kijken. De bijeenkomsten van zogenoemde E-labs en werkgroepen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort. ‘We hebben tijd nodig om de  – elkaar soms tegensprekende – reacties van de internetconsultatie te analyseren en zorgvuldig te wegen’, zegt een woordvoer van het ministerie van Sociale Zaken. Overigens betekent het opschorten van de werkgroepen volgens de woordvoerder niet dat er een vertraging komt in de planning om de nieuwe financiering stapsgewijs in te voeren vanaf 2018 of geheel in 2019.

Het indienen van een wetsvoorstel voor een nieuwe financieringsstructuur komt veel te vroeg. Dit vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. ‘Veel essentiële zaken zijn nog niet afgerond.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.