Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pas in 2016 bereiken we de bodem

De prognose voor de werkgelegenheid in de kinderopvangsector van het FCB biedt weinig hoop. Niet alleen zijn er veel meer mensen in 2014 hun baan in de sector kwijtgeraakt dan geraamd, het aantal banen zal de komende twee jaar nog verder afnemen. Pas in 2016 wordt de bodem bereikt, schat sectorfonds FCB.
Pas in 2016 bereiken we de bodem
Foto: ANP

Op basis van nieuwe cijfers heeft het FCB de werkgelegenheid in de kinderopvang in 2014 geraamd op bijna 72 duizend werknemers. Dit zijn er vierduizend minder dan in 2013 nog geraamd werd. Dat betekent dat er aanzienlijk meer werknemers in de kinderopvang hun baan kwijtraakten in 2014. Ten opzichte van een paar jaar geleden, daalt het aantal banen in de sector met ongeveer een derde.

Regionale prognoses

Voor volgend jaar voorspelt het FCB nog weinig goeds. Ook dan zal het aantal banen in de sector dalen, net als in 2016. Dan wordt de bodem bereikt. Daarna bieden de aantrekkende economie en de inhaal in het aantal geboorten weer perspectief op groei. FCB baseert haar prognoses op de meest recente gegevens over het gebruik van kinderopvang, de werkgelegenheidsontwikkelingen en de bevolkingsprognose. Behalve landelijke cijfers biedt FCB ook regionale en lokale cijfers en prognoses. Deze arbeidsmarktportretten zijn onlangs compleet geactualiseerd. De lokale verschillen zijn enorm. Zo zijn er ook plaatsen en regio’s die een heel andere prognose laten zien dan het landelijke beeld.

Oproep aan de politiek

Voor de Brancheorganisatie Kinderopvang bewijzen de prognoses van het FCB opnieuw hoe zorgelijk de situatie in de kinderopvang is. Behalve een enorme afname van het gebruik van kinderopvang, de verminderde arbeidsparticipatie van moeders en het slechte banenperspectief voor studenten, verloren duizenden mensen hun baan in de kinderopvang. De Brancheorganisatie roept de politiek daarom opnieuw op om het teveel bezuinigde geld te investeren in de kinderopvang. ‘Voor de continuïteit van een sector die zo belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen.’

De prognoses van het FCB komen kort nadat uit het Brancherapport van de Brancheorganisatie en het Waarborgfonds Kinderopvang bleek dat de financiële situatie waarin ondernemers verkeren zorgwekkend is. In plaats van in te leveren op de capaciteit, hebben de eigenaren ingeteerd op reserves. Hierdoor draaien de ondernemers verliezen en is het gemiddelde bedrijfsresultaat voor belastingen 150 duizend euro in de min. ‘Er zit geen enkel vet meer op de botten. Kinderopvangondernemers houden het zo uiteindelijk niet vol’, zegt Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie. Lees meer >>

Bekijk hier de prognoses in je eigen regio >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.