Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overheid moet noodplan opstellen om ventilatie op scholen op orde te krijgen’

Danielle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs, betoogt in een opiniestuk in De Volkskrant dat de overheid een noodplan op moet stellen om de ventilatie op scholen op orde te krijgen: 'De overheid moet het niet langer op zijn beloop laten maar maatregelen nemen voor het nieuwe schooljaar.'

‘Blijf thuis bij klachten’ is al sinds het begin van de coronacrisis een basisregel. Toch blijkt het naleven ervan in de praktijk lastig. In het primair onderwijs komt 42 procent van kinderen met klachten naar school. Woestenberg: ‘Het is duidelijk dat hoestende, koortsige en proestende leerlingen niet bijdragen aan het gevoel van veiligheid van iedereen op school. We moeten met zijn allen ook echt individuele verantwoordelijkheid nemen en elkaar daar op aanspreken, hoe vervelend dat soms voor iemand uitkomt.’

Geld bij elkaar krijgen

Bovendien lijkt de ventilatie in een groot deel van scholen nog steeds niet op orde, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs. ‘Niemand in het onderwijs wil wéér een schooljaar met quarantaines, lesuitval en gesloten scholen’, meent Woestenberg. Als reactie hierop zegt de PO-raad: ‘Het lukt basisscholen vaak niet om het geld bij elkaar te krijgen voor aanpassing van de ventilatie in de gebouwen. Het Rijk stelt geld beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie, maar betaalt 30% ervan. Voor veel scholen en gemeentes is het een probleem om de resterende 70% op te brengen.’

Stroperig

Vanuit een andere kant, die van de ventilatiebranche, klinkt vaak kritiek klinkt op de stroperige besluitvorming rond nieuwe systemen die voor frisse lucht moeten zorgen, schrijft Architectenweb: er zijn teveel partijen naast de school en gemeente die hun zegje moeten doen over de ventilatie, aldus voorzitter Wouter Wijma van koepelorganisatie Binnenklimaat Nederland.

Aanpassing Programma van Eisen

Daarbij heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) onlangs een nieuw Programma van Eisen (PvE) opgesteld, wat moet helpen om eisen te formuleren voor het ontwerp van energiezuinige en gezonde gebouwen. In de nieuwe eisen is er, ten opzichte van de oudere versie, onder andere meer aandacht voor luchtkwaliteit. De aanpassingen zijn inhoudelijk afgestemd met het landelijke Kwaliteitskader Huisvesting. Medio september verwacht RvO met een Frisse Scholen Toets te komen om de resultaten tijdens en na de (ver)bouw te kunnen toetsen.
Ook de PO-Raad vindt het PvE Frisse scholen belangrijk omdat schoolbesturen hiermee goede afspraken kunnen maken over het binnenklimaat van scholen bij de nieuwbouw of renovatie van hun gebouwen.

IKC’s

In veel IKC’s zit het overigens met de ventilatie wél goed. Omdat het bij IKC’s vaak om (relatieve) nieuwbouw gaat, wordt in veel gevallen al voldaan aan hoge eisen. Zo heeft IKC De Stater in Tiel CO2-gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en koeling en behalen de onderwijsruimtes een Frisse Scholen klasse B, waarbij de B voor ‘goed’ staat. Net zoals het geval is op bijvoorbeeld IKC Wereldwijs in Loosdrecht of IKC Het Simmelink in Eibergen. Het Maastrichtse IKC De Geluksvogel – de naam geeft het al weg – behaalt zelfs klasse A (’uitmuntend’). 

Bekijk hier Tools voor Scholen van RvO om aan de slag te gaan met het verduurzamen en gezonder maken van schoolgebouwen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.