Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Overheid geïnteresseerd in flexibele opvang

Overheid geïnteresseerd in flexibele opvang

Mira Molenaar van Kinderdagverblijf Mira in Valkenswaard was stomverbaasd toen haar brief over flexibele kinderopvang werd beantwoord door minister van Financiën Jan Kees de Jager met een uitnodiging om haar plannen in Den Haag te presenteren. In de brief stelt ze samen met twee collega-directeuren dat flexibele kinderopvang de overheidskosten op de kinderopvang met miljoenen euro’s kan verlagen.

Alleen toeslag voor de afgenomen uren
Afgelopen dinsdag mocht Mira haar plannen over de voordelen van flexibele kinderopvang voor een achttienkoppige ambtenarendelegatie presenteren. Samen met de directeur van kinderopvangorganisatie Klokje Rond uit Veldhoven en City Kids uit Oirschot had ze de brief opgesteld en ondertekend. Volgens hen kan de overheid miljoenen euro’s besparen als flexibele kinderopvang de standaard wordt. Ouders betalen dan niet per dag of per dagdeel, maar alleen voor de uren die ze hebben afgenomen. De overheid hoeft dus over minder uren kinderopvangtoeslag te betalen dan ze nu doet en bespaart daarmee miljoenen euro’s.

Bijzonder gevoel
Een ander kenmerk van flexibele opvang is dat ouders niet alleen het aantal af te nemen uren bepalen, maar ook wanneer. Mira Molenaar: ‘Ik vond het heel bijzonder dat ze bereid waren te luisteren naar de opvattingen van een kleine organisatie.’ Volgens Mira reageerden de toehoorders enthousiast en buigen ze zich de komende tijd over een verdere uitwerking van de plannen voor 2012.

13 REACTIES

 1. Elke ouder die niet structureel 52 weken in het jaar komt, exact de openingstijden verschijnt van de opvang is goedkoper uit met flexibele opvang. Zelfs als de uurprijs hoger ligt en dus de eigen bijdrage stijgt. Wij hebben over de 500 ouders met zulke ervaringen. En nee, je hebt geen hoge salariskosten, wat je nodig hebt is personeel wat ook flexibel is. Wat ik merk dat iedereen in haar of zijn reactie allerlei argumenten heeft waarom flexibele opvang niet zou kunnen. Ofwel de argumenten zijn gericht op pedagogisch vlak ofwel op organisatorisch vlak. Ze zijn allemaal zo van tafel te vegen, gebaseerd op ervaring. Geen chaos, geen ongestructureerde groepen, leidsters die geen en weer vliegen, gewoon heerlijk rustig werken, zeer verantwoord en bewust. Wij kijken in ieder geval naar hoe het wel kan…..

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk inderdaad dat dit voor veel kinderdagverblijven financieel niet haalbaar is.vaak zal het er opneer gaan komen dat er voor de eerste en laatst uren niet meer betaald gaat worden terwijl daar wel de leidsters ingezet moeten worden .Dat zijn geen uren waar een ander kind voor komt .Resultaat: minder inkomen en evenveel salaris kosten. Om dit op te vangen moet dan het uurtarief omhoog maar dat moeten ouders zelf gaan betalen omdat daar geen belating terug gave voor telt .twee uur minder op de rekenig staat leuk maar als je dan van elk uur 50 cent zelf moet betalen en anders 70 proccent terug zou krijgen is het uiteidelijk een duurdere opvang . de enige die hier goedkoper uit is is de overheid. Ik snap best dat die dit en goed plan vinden.

 4. ik hoop dat de minister ook inzicht heeft gehad in de prijzen die kdv Mira voor 2011 heeft aangekondigd op hun site! Ik zie dat jullie voor incidentele opvang zelfs 6,85 euro vragen terwijl de uurprijs is vastgesteld op 6,36 euro, de rekening wordt dus bij de ouders neergelegd of zie ik dat niet goed?! Ik ben eigenaar van een klein dagverblijf, ik zou de prijs inderdaad flink moeten verhogen om de leidster/kind ratio te blijven hanteren. Daarbij lijkt het mij ook voor de groep en de kinderen zelf niet goed, ik sluit me dus helemaal aan bij enkele van de vorige reacties.

 5. Wij van HumanIC zijn bezig met diverse projecten in Rotterdam.
  1 daar van is Het vrouwen ontwikkel centrum. Dit project richt zich op alleenstaande moeders die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het VOC bied deze vrouwen werkervaring aan. Doordat aan het VOC een kantoor, keuken en kinderopvang gekoppeld is maakt het deze doelgroep juist supergemotiveerd. Door mijn kinderopvang iets flexibeler te maken heb ik gekozen om moeders op elkaars kinderen te laten passen.waarom niet ? deze kinderopvang bied opvang aan kinderen van 0t/m 16 jaar. Het VOC bied meer dan flexibiliteit
  HumanIC daar staat de mens voor op
  Met een vriendelijke groet,
  Rahana

 6. Wij van HumanIC zijn bezig met diverse projecten in Rotterdam.
  1 daar van is Het vrouwen ontwikkel centrum. Dit project richt zich op alleenstaande moeders die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het VOC bied deze vrouwen werkervaring aan. Doordat aan het VOC een kantoor, keuken en kinderopvang gekoppeld is maakt het deze doelgroep juist supergemotiveerd. Door mijn kinderopvang iets flexibeler te maken heb ik gekozen om moeders op elkaars kinderen te laten passen.waarom niet ? deze kinderopvang bied opvang aan kinderen van 0t/m 16 jaar. Het VOC bied meer dan flexibiliteit
  HumanIC daar staat de mens voor op
  Met een vriendelijke groet,
  Rahana

 7. Hou nou eens op om flexibel te verwarren met chaos. Flexibele opvang is zeer juist zeer bewust van stamgroepen, vaste juffen, duidelijkheid, ontwikkeling, vriendjes en vriendinnetjes. Al tien jaar zitten jaarlijks over de 100 kinderen in hun eigen stamgroep, met eigen juffen, eigen vriendjes en vriendinnetjes! En commercieel, laat me niet lachen. De grote jongens in de kinderopvang lopen weg met de zakken gevuld. Wij halen ons salaris eruit en that’s it! En ja, door dagdelen te factureren blij de uurprijs kunstmatig laag, nogal logisch. En ja, door dagdelen te plannen, blijft ook de wachtlijst kunstmatig lang. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Feit is dat het ministerie wakker is geschud en dat flexibele kinderopvang de pioniers zijn in wat wel mogelijk is, zonder daarbij ook maar enig moment het kind uit het oog te verliezen. En iedereen is uitgenodigd om te komen ervaren en beleven hoe wij dat doen!

 8. Ervaring leert dat het flexibele concept werkt.
  Wij werken al sinds 2008 met het flexibele concept, een vaste uurprijs voor alle soorten opvang.
  Personeel wordt hierop aangenomen en wij werken kindgericht en niet vraaggericht.
  In de praktijk blijkt dat kinderen geen moeite hebben met het flexibele concept.
  Dit concept heeft er voor gezorg dat wij in 2 jaar tijd verdrievoudigd zijn.
  Ook flexkinderen hebben bij ons een vaste stamgroep met vaste leidsters.
  Wij denken dat door dit concept heel veel kosten bespaard kunnen worden door de overheid.
  De top is klein maar dik betaald, dit gaat ten koste van personeel op de werkvloer en de teruggave van de belasting naar de ouders.

 9. Wij hebben al sedert het jaar 2001 de mogelijkheid voor flexibele opvang (dagdelen) en zijn open van 06.30 – 19.00 uur. We hebben samen met de PvT en de O.R. een schema gemaakt van inroosterbaarheid van personeel. Dat wil zeggen dat ALLE medewerkers een deel van de AOE flexibel hebben in uren. Elk jaar weer is het vechten met de bonden om dat overeind te houden. Terwijl heel veel andere zaken die wij in onze CAO-a-la carte hebben de afgelopen jaren in de CAO-kinderopvang zijn terechtgekomen. Neem bij voorbeeld reiskosten woon-werkverkeer die hebben wij al sedert 2001. Ander voorbeeld is een ziekteverzuim van minder dan 1%, door een speciaal beleid op voorkoming daarvan, en begeleiding tijdens. Dat vertaald zich in de hogere EJUK, die is gegarandeerd 1,5% en kan oplopen tot 6%. Voordelen voor de organisatie en personeel, maar uurtje factuurtje nekt ook dat systeem, terwijl de personele kosten nu zo’n 12% lager liggen dan in ‘reguliere’ CAO organisaties. Ik heb net gerekend wat afrekenig per uren zou geven. Dan moeten ALLE arbeidscontracten veranderen, de CAO moet op de schop EN de winstmarges bij huidige tarieven worden gereduceerd tot 2,1%. Lijkt me niet zo goed voor de markt en het voortbestaan van de markt en veel organisaties.

 10. In de gastouderopvang wordt kleinschalige opvang (max 6 kinderen) geboden en juist daarom een goede kwalitatieve opvang voor kinderen van ouders die behoefte hebben aan flexibele opvang. Voor de ouders betekent het ook alleen aan de gastouder de uren vergoeden waarvoor opvang is geboden.

 11. Dit is commercieel gezien heel prettig. Maar het kind heeft geen vaste basisgroep. Ieder uur van de dag kunnen er wisselingen zijn van kinderen en leidsters. Kinderen, en zeker baby’s, hebben veiligheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen, en vaste gezichten zijn daarin heel belangrijk.

 12. en dan krijg je uurtje factuurtje, lijkt me erg onrustig op de groep als de kinderen willekeurig worden gebracht en gehaald. Activiteiten worden onmogelijk doordat halverwege kinderen worden gehaald of gebracht. Gezamenlijke eten word ook een onrustig gebeuren. Ik denk dat het voor de kinderen in de groep als negatief wordt ervaren en er weinig structuur meer is voor de kinderen.

 13. Ik ken het voorstel niet maar de vaste kosten blijven voor de kinderopvangorganisaties gewoon doorlopen. Dat betekent volgens mij dat het tarief hoger gaat worden en dat de rekening dan dus bij de klant wordt neergelegd. Flexibiliteit heeft een prijs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.