Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders zien dat touchscreen fijne motoriek stimuleert

Ouders signaleren dat hun kinderen een betere fijne motoriek hebben als ze op jonge leeftijd spelen met tablets en smartphones. Onderzoekers van de University of London en King’s College London ondervroegen 715 ouders van kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud.
Fijne motoriek.jpg
'Als een kind de fijne motoriek op de iPad beheerst

RTL Nieuws publiceert over dit onderzoek. Allereerst valt op hoeveel ouders bij hun jongste kinderen gebruikmaken van tablets en smartphones. Meer dan de helft van de kinderen tussen de 6 en 11 maanden speelde dagelijks met een touchscreen. Bij kinderen tussen de 1 en 3 jaar oud was dit 92 procent.

Blokjes stapelen

De onderzoekers vroegen de ouders ook op welke leeftijd zij voor het eerst blokjes konden stapelen. Het viel hen op dat kinderen die veel met touchscreens in aanraking waren gekomen, tussen de 19 en 36 maanden een betere fijne motoriek te hebben. Onderzoekers nuanceren deze conclusie wel meteen omdat niet bewezen is of de motoriek van deze kinderen is verbeterd door hun touchscreengebruik óf dat kinderen met een betere motoriek eerder de tablet en smartphone gebruiken.

Een tabletnek, gameboyrug of een bochel; kinderen van nog geen 12 jaar oud lopen met de vreemdste klachten rond. ‘Dat komt door hun slechte houding’, zeggen ouders en zorgverleners van Houding Netwerk Nederland. Zij riepen onlangs op tot actie. Lees meer

Van grove naar fijne motoriek

RTL Nieuws vroeg motorisch remedial teacher Elise van Weene om te reageren op het onderzoeksresultaat. Zij denkt dat kinderen die op zeer jonge leeftijd als een touchscreen bedienen, als het ware een stap in hun ontwikkeling overslaan. ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen begint vanuit de romp: een van de eerste bewegingen die de baby maakt, is zelf omrollen. Daarna wordt het beweegpatroon steeds complexer en verfijnder: ze bewegen eerst de schouders, dan hun elleboog, pols, hand.’ Maar bij een touchscreen leren kinderen een trucje aan voor fijne motoriek. ‘Als een kind de fijne motoriek op de iPad beheerst, wil dat niet zeggen dat het motorisch ook sterk is bij bijvoorbeeld een sportspelletje.’

Lees meer over het onderzoek in het tijdschrift Frontiers in Psychology

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.