Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders willen meer weten over vaccinatiebeleid

Als er niet-ingeënte kinderen op het kinderdagverblijf rondlopen, willen de meeste ouders dit graag weten. Toch weten ouders vaak niet waar ze aan toe zijn. 87 procent van de ouders weet niet hoe hun opvanglocatie omgaat met niet-ingeënte kinderen en veel van hen zien graag dat kinderopvangorganisaties transparanter zijn in hun beleid.
Ouders willen meer weten over vaccinatiebeleid
Foto: ANP

BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ondervraagt ouders over het vaccinatiebeleid van hun kinderdagverblijf en de informatievoorziening hierover. Inmiddels hebben 247 ouders aan de enquête meegewerkt, maar dit aantal kan nog oplopen want de enquête loopt nog steeds.

RTL Nieuws ondervroeg kinderopvangeigenaren over het al dan niet weigeren van kinderen die niet zijn ingeënt. Hieruit komt naar voren dat aardig wat kinderopvangorganisaties open staan voor het weigeren van niet-ingeënte kinderen. Dit antwoordden 118 van de 560 ondervraagde kinderopvanglocaties. Ze vinden dat de gezondheid van de andere kinderen en medewerkers boven het recht van ouders gaat om hun kind niet in te enten. Lees meer.

Thuisblijven

Tot nu toe zijn er ook aardig wat ouders die liever zien dat niet-ingeënte kinderen kinderen thuisblijven in plaats van naar de kinderopvang gaan waar andere kinderen, die bijvoorbeeld vanwege hun jonge leeftijd nog niet zijn ingeënt, besmet kunnen worden. 71 van de 247 ouders zien liever dat niet-ingeënte kinderen wegblijven. Maar veel ouders geven ook aan het lastig te vinden om hierover een mening te geven omdat zij ook wel zien dat het weigeren van kinderen erg ver gaat.

Informatie

Ouders geven een duidelijk signaal af als het gaat om de behoefte aan informatie over de aanwezigheid van niet-ingeënte kinderen op de groep. Tachtig procent wil hier graag van op de hoogte gehouden worden. Toch is aan slechts 57 procent van de ouders gevraagd of en wanneer hun kind(eren) zijn ingeënt en nog eens 87 procent van de ouders heeft geen idee hoe hun kinderdagverblijf omgaat met niet-ingeënte kinderen op de groep.

Mail

Op de vraag hoe zij op de hoogte gesteld willen worden van vaccinatiebeleid in de kinderopvang, antwoordt het grootste gedeelte dat schriftelijke informatie voldoende is, bijvoorbeeld in de vorm van een mail of een brief. Sommige ouders willen hiervan periodiek op de hoogte gehouden worden. Andere ouders willen alleen informatie krijgen als er een niet-ingeënt kind op de groep is gekomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.