Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ouders verwaarlozen hun kinderen niet altijd doelbewust’

Emotionele verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in Nederland. Op de lange termijn is de schade bij emotionele mishandeling groter dan bij fysieke mishandeling. Blauwe plekken op de ziel genezen misschien nooit meer als je niet tijdig ingrijpt, waarschuwt vertrouwensarts Jolande Schoonenberg in tijdschrift Kindermishandeling.
‘Ouders verwaarlozen hun kinderen niet altijd doelbewust'
Foto: ANP

Ouders die vrijwel nooit op een op tienminutengesprek op school of bij de opvang verschijnen. Kinderen die compleet genegeerd worden, peuters waarmee nooit wordt gespeeld of geknuffeld. Schoonenberg, vertrouwensarts bij het AMK in Amsterdam komt het regelmatig tegen. Bij emotionele verwaarlozing gaat het om dingen die ouders nalaten: ze geven een kind geen genegenheid, aandacht, emotionele steun en bevestiging. Of ze gedragen zich heel onvoorspelbaar, waardoor een kind zich niet veilig voelt.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt, dat er een sterk verband is tussen emotionele verwaarlozing en depressieve en angststoornissen op latere leeftijd. Emotionele verwaarlozing blijkt het meest voorspellend voor het ontwikkelen van deze stoornissen. Méér dan fysiek geweld en seksueel misbruik.

Signalen

Hoewel emotionele verwaarlozing aan de buitenkant niet altijd meteen te zien is, zijn er wel allerlei signalen. Bij een baby die overdag niet uit de wieg komt, moeten de alarmbellen direct gaan rinkelen, volgens Schoonenberg. Soms is aan het gedrag iets af te lezen: heel jonge kinderen die constant angstig om zich heenkijken, heel veel huilen of juist heel stil zijn en nergens op reageren. En ook bij allemansvriendjes die direct bij een vreemde op schoot kruipen, moet je volgens de vertrouwensarts alert zijn.

Ouders

Bij oudere kinderen kunnen teruggetrokken gedrag, somberheid, onzekerheid, agressief of overactief gedrag aanwijzingen zijn. De arts waarschuwt ook om te kijken naar het gedrag van ouders. Ouders die hun kind op de opvang of op school nauwelijks aandacht geven, doen dat volgens haar thuis vaak ook niet.
Ouders verwaarlozen hun kinderen niet altijd doelbewust, weet Schoonenberg. Soms zijn ze druk met hun carrière, of zijn ze in beslag genomen door hun eigen problemen: depressies, verslaving, financiële zorgen, een echtscheiding of een overlijden. Hierdoor raakt het kind uit beeld. Volgens de arts zijn zij vaak wanhopig en nemen graag hulp aan.

Ouderavond

Kinderdagverblijven en leerkrachten kunnen veel betekenen. Schoonenberg adviseert vermoedens te melden bij het AMK. Andere deskundigen adviseren in het artikel om ouderavonden te organiseren over het belang van liefde en aandacht en de gevolgen van emotionele verwaarlozing. Steun van de omgeving is een van de belangrijkste beschermende factoren. Eén juf of meester, waarmee een kind een band op kan bouwen, kan al een aanzienlijk verschil maken, aldus de deskundigen.

1 REACTIE

  1. 11 jaar geleden (ik wist net dat ik zwanger was) belde pleegzorg wilt u crisis opvang doen voor een kindje van 3, nog geen 3 uur later was hij er. Het kind werd omschreven als heel agressief en baldadig hij zou naar niets luisteren, zoals ze hem omschreven leek het wel een duivel. toen hij kwam bleek het een heel lief verlegen bang jongetje van twee en half te zijn wat nog nooit! van zijn leventje buiten was geweest. kleren had hij niet alleen dat wat hij aan had. Tijdens het klerenkopen en boodschappen doen zat hij maar te lachen en zei telkens o wat is het mooi wat is iedereen lief enz, mijn hart brak. Een paar dagen later moest hij terug naar huis onder begeleiding van pleegzorg, ik moest hem loslaten maar eigenlijk had ik hem gewoon bij mij willen houden. Kan je het je voorstellen twee en half jaar en nooit buiten de deur geweest niet vreemd dat een kind dan lastig gedrag gaat vertonen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.