Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouders moeten met opvoedvragen bij ons terecht kunnen’

De kinderopvang staat bol van opvoedexpertise. Ouders schatten dat niet altijd op waarde. Bij Kinderopvang Walcheren willen ze zich sterker profileren als partner in de opvoeding. De Zeeuwse kinderopvanginstelling organiseert daarom pedagogische workshops voor klanten en andere geïnteresseerde ouders.
‘Ouders moeten met opvoedvragen bij ons terecht kunnen’
Foto: ANP Xtra

De eerste workshops starten eind januari en gaan over interactie in beeld, speciaal voor ouders van baby’s en peuters. In de workshop wordt aan de hand van alledaagse herkenbare videobeelden inzicht gegeven in kindertaal. Via Videofeedback wordt vervolgens bekeken hoe de interactie met een kind verloopt en hoe de betekenis van lichaamstaal geïnterpreteerd kan worden. ‘Een leuke start, omdat wij denken dat je daar ook thuis mee aan de slag kunt’, vertelt Ivette van der Sluijs, beleidsmedewerker kwaliteit bij Kinderopvang Walcheren.

Opvoedexpertise

Het verbaast haar dat ouders vol opvoedvragen zitten, maar dat zij kinderopvang nog steeds niet zien als de plek om die vragen te stellen. ‘Ze zoeken online antwoorden op van alles en nog wat, terwijl de pedagogisch medewerker op de groep het kind en de ouders kent en de situatie veel beter kan inschatten’, zegt Van der Sluijs. Binnen Kinderopvang Walcheren is er veel expertise, weet ze. Als ouders niet met hun vragen naar de opvang komen, is het beter om te laten zien wat er aan kennis in huis is, vinden ze bij Kinderopvang Walcheren. Van der Sluijs hoopt dat de organisatie zich daarmee meer profileert als partner in de opvoeding.

Kosten workshops

Ouders die klant zijn bij de kinderopvangorganisatie kunnen de workshops gratis bijwonen. Niet–klanten betalen 5 euro. Van der Sluijs is blij dat de prijs laag is gebleven. Daardoor kan de organisatie zich ook onderscheiden bij ouders die geen klant zijn. ‘We kunnen het goedkoop houden, omdat onze medewerkers de workshops zelf verzorgen.’ In het voorjaar volgen meer workshops, onder andere over rouwverwerking en Vroeg- en Voorschoolse Educatie. Pm’ers krijgen betaald voor de extra uren die zij voor de workshops draaien. ‘Tot nu toe hebben we voor de eerste workshop tien aanmeldingen’, vertelt Van der Sluijs. ‘Dat zijn er nog niet zo veel, maar het begin is er. We hopen dat er sprake zal zijn van een olievlekwerking.’

Circa driekwart van de ouders met thuiswonende kinderen heeft vaak of regelmatig vragen of onzekerheden over opvoeden, opgroeien of de gezondheid van de kinderen. Jonge ouders zijn het vaakst onzeker; vrouwen significant vaker dan mannen. Er is veel behoefte aan websites met opvoedinformatie waarvan de betrouwbaarheid buiten kijf staat. Lees meer >>

Ben jij behalve professionals ook ouder? Waar haal jij opvoedinformatie vandaan? Reageer hieronder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.