Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ouders krijgen alles vergoed, want vertrouwen staat nu op nummer 1’

De brancheorganisaties BK, BMK en BOinK sloten met de overheid een intentieverklaring over het compenseren van ouders. Ouders krijgen alle kosten vergoed. Felix Rottenberg en Emmeline Bijlsma van de BK leggen uit waarom zij dat ondanks alle begrijpelijke bezwaren de beste oplossing vinden. De BVOK ziet dat anders.
onderzoek ouders naar kinderopvangsysteem
iStock

De vergoeding aan de ouders is tweeledig, aldus voorzitter Felix Rottenberg en directeur Emmeline Bijlsma op de site van de BK. De overheid vergoedt de eigen bijdrage tot het toeslagtarief, de branche vergoedt de eigen bijdrage van ouders daarboven.

Ondanks alle mogelijke bezwaren is dit de beste oplossing, aldus Rottenberg en Bijlsma. ‘Op deze manier houden we de kinderopvang-infrastructuur in stand, zodat we noodopvang kunnen bieden om Nederland nu draaiend te houden, én ervoor zorgen dat de economie na deze crisis weer snel uit de startblokken kan komen. We behouden de werkgelegenheid voor onze pedagogisch medewerkers en gastouders. En we voorkomen administratieve rompslomp bij kinderopvangorganisaties, gastouderbureaus, gastouders, ouders en de belastingdienst die er wel zou komen als betalingen en contracten worden stopgezet.’

De overheid heeft zich bereid getoond om een forse financiële investering te doen. ‘De kinderopvangtoeslag wordt doorbetaald en ook de eigen bijdrage die ouders betalen tot het maximale uurtarief dat de overheid hanteert voor de kinderopvangtoeslag, wordt door de overheid vergoed. Wij mogen ons in onze handen knijpen met deze maatwerk-oplossing voor de kinderopvangsector.’

Consumentenvertrouwen

Bij dit alles is consumentenvertrouwen de rode draad, aldus Rottenberg en Bijlsma. ‘Want onze klanten, de ouders, zitten óók in onzekerheid. Zij kunnen geen kinderopvang afnemen, zien in sommige gevallen hun inkomen kelderen, vrezen wellicht voor hun baan. Dat kan leiden tot opzeggingen, opschorten van betalingen en alle gevolgen van dien. Om rust en helderheid te creëren voor ouders hebben we daarom afgesproken dat kosten boven het maximale uurtarief tot het factuurbedrag voor rekening komen van het kindercentrum. Zo is de boodschap voor ouders helder: de kinderopvang kost in deze periode geen geld.’

Omzetverlies

Het terugbetalen van de eigen bijdrage boven het maximale uurtarief, leidt tot omzetverlies en tot zorgen, aldus Rottenberg en Bijlsma. ‘Organisaties met hoge lasten – bijvoorbeeld door hoge huren in de grote steden of door grote investeringen in kwaliteit – en een hoog tarief krijgen te maken met een hogere omzetdaling dan anderen. Dat zal onrechtvaardig voelen. Maar, zo beseft eigenlijk iedereen – er is een crisis. Kijk om je heen, en je ziet de grote gevolgen. Voor de horeca, verzorgende beroepen, paramedische beroepen, de reisbranche, de cultuursector, de evenementenbranche, trainingsbureaus, toeleveranciers van de horeca, campings, vakantieparken, gespecialiseerde uitzendbureaus, de zzp-ers, kledingwinkels. Kijk om je heen, en je realiseert je hoe goed er voor onze waardevolle sector wordt gezorgd. Hoeveel beter dan dit hadden de maatregelen kunnen zijn? We merken dat velen van jullie dit beseffen.’

Grote gevolgen

Wat nu als de afspraken grote gevolgen voor je organisatie hebben? ‘Want wij realiseren ons heel goed dat het voor sommige organisaties harder aankomt dan anderen. Ook al kun je voor een deel de omzetdaling compenseren doordat je variabele kosten in deze periode ook een stuk lager zijn, de gevolgen kunnen toch slecht uitpakken.

In dat geval kunnen ondernemers een beroep doen op het pakket noodmaatregelen van het kabinet. ‘Zo kunnen ondernemers hun belastingen uitstellen, zodat ze niet in liquiditeitsproblemen komen. Geen loonbelasting hoeven te betalen scheelt nogal een slok op een borrel. In geval van een groot omzetverlies bestaat de mogelijkheid om een beroep te doen op de NOW, voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Dus bovenop de specifieke maatregelen voor de branche, kunnen ondernemers uit de kinderopvang een beroep doen op algemene crisismaatregelen. Net als alle andere sectoren.’

Uitzonderlijke tijden

Het zijn uitzonderlijke tijden, voor ons allemaal, besluiten Rottenberg en Bijlsma hun betoog. ‘Onze branche zet een prestatie van formaat neer door in korte tijd de noodopvang neer te zetten. Zonder te klagen over werkdruk of lastige onbekende omstandigheden. Wees ervan verzekerd dat de waardering voor onze sector groot is, ook in Den Haag. En er een enorme inzet komt van alle betrokkenen om de kinderopvang als cruciale functie overeind te houden in deze barre periode.

‘We moeten realistisch zijn gegeven de corona-omstandigheden. We zijn er nog lang niet. Toch kijken wij liever naar de positieve kanten en de kansen die dat biedt. Zoals de mooie initiatieven en samenwerking die we zien. Het vertrouwen waar het overheidshandelen op is gebaseerd en het waarderend toezicht dat daaruit voortvloeit. De enorme waardering voor onze pedagogisch medewerkers, gastouders en voor de essentiële rol die onze sector vervult.

‘Dat we door de inzet van SZW en de goede samenwerking tussen BMK, BOinK en BK zo snel deze afspraken hebben kunnen maken waardoor er een maatwerkoplossing is voor de branche, zijn wij blij mee. De inspanning die door alle partijen wordt gepleegd zodat onze hoogwaardige kinderopvang ook op lange termijn blijft gewaarborgd is groot, en dat is van groot belang.’

Reactie BVOK

Tot zover de visie van BK, BMK en BOink. De kleinere belangenorganisatie BVOK maakte bekend dat er de kinderopvangorganisaties in haar visie volledig moeten worden gecompenseerd.

De BVOK stelt dat er eigenlijk maar één eenvoudige, werkbare en risicoloze noodregeling is. ‘En deze laat zich in twee zinnen beschrijven: De belastingdienst vergoedt, vanaf het moment van de gedwongen sluiting (maandag 16 maart), aan de ouders, het verschil tussen het factuurbedrag en de kinderopvangtoeslag. De ouders betalen over deze periode op de gebruikelijke wijze de facturen van de kinderopvangorganisaties.’

3 REACTIES

  1. Ik vind het inderdaad niet normaal dat als je gastouder aan huis hebt je nu je uren niet gewoon mag afnemen.

    Ik heb zelf een gastouder aan huis, omdst gewone opvangen nog niet open zijn met mijn werktijden. Ik werk in de bouw en heb een eigen bedrijf.
    Ik betaal dus 13,30 per uur. Dit zou worden vergoed door de overheid tot 6,27 per uur…..blijft er over 7,03 ik kan echt niet verlangen van het gastouderbureau om die 7,03 te betalen. Want dan gaan hun failliet en heb ik straks alsnog geen opvang meer.
    Waarom mag ik niet gewoon mijn eigen gastouder laten komen….ze past alleen op mijn kinderen op en heeft dus geem “cruciaal oppas adres”.
    Ik vind dat de overheid nog een keer goed naar regeling voor gastouders bij vraagouder thuis moeten kijken zodat we gewoon uren kunnen afnemen zoder kans op boetes…
    Haal nu mijn moeder elke week op, maar dat is natuurlijk te gek voor woorden dat ze hoer straks 6 weken zitten moet en ik haar niks kan geven als beloning omdat ik mijn gastouder gewoon eventjes moet doorbetalen

  2. Lees alle reacties
  3. Hier in Utrecht ligt het tarief voor schoolweken 30% boven het maximum voor de toeslag. Dat betekent, bij een rentabiliteit in de sector van gemiddeld 5% , dikke verliezen. Dat wordt dan dus de TOGS regeling voor velen om een stuk van de loonkosten gecompenseerd te krijgen.
    Veel kwalijker nog is het plan om de ouders te vragen hun jaarsalaris bekend te maken aan de opvangorganisaties. Natuurlijk moet de belastingdienst ontzien worden, maar ik registreer al meer dan ouders graag zouden willen.

  4. Wat een onzin dit! Ouders die gastouders in dienst hebben onder de Regeling Dienstverlening aan Huis betalen heel wat meer per maand dan het maximale tarief van de Belastingdienst (6,27). Dit soort bedragen zijn door de gastouderbureaus niet aan te vullen en dat kan ook juridisch ook helemaal niet. De gastouders zijn immers in dienst van de ouders en niet bij de gastouderbureaus. Ouders zijn niet dom, ze zien de bui heus wel hangen dat ze helemaal niet alles gecompenseerd gaan krijgen. Bij mij zijn in de laatste dagen al diverse contracten met gastouders opgezegd. Gastouders die nu ontslagen worden vallen letterlijk tussen de wal en het schip. Onder de Regeling Dienstverlening aan Huis, hebben ze geen recht op een ww-uitkering, Ze kunnen geen gebruik maken van de regelingen voor ondernemers en solliciteren naar een functie bij een ander gezin zit er niet in. Sollicitatiegesprekken zijn niet mogelijk en geen enkele ouder gaat nu het risico lopen dat ze salaris moeten gaan betalen zonder registratie (in Amsterdam worden geen registratie inspecties gedaan en mogen geen nieuwe aanvragen ingediend worden) en recht op kinderopvangtoeslag.Hebben de heren van de BK en BMK met hun vaste salarissen daar ook bij nagedacht? Wat voor regeling gaat de overheid hierop inzetten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.