Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders enthousiast over effect VVE

Ouders ervaren de voorschoolse opvang en het effect van VVE op de persoonlijke ontwikkeling van hun kinderen als positief. De meerwaarde van de voorschool is groter dan zij van tevoren hadden gedacht. Dit blijkt uit een onderzoek onder 400 ouders door de Universiteit Utrecht in het kader van de masteropleiding Onderwijskunde.
Ouders enthousiast over effect VVE
Foto: ANP Photo

Of VVE effect heeft op de ontwikkeling van peuters, wordt door een aantal onderzoeken tegengesproken. Dit onderzoek onder ouders toont aan dat zij, als belangrijkste opvoeder, in ieder geval wel enthousiast zijn over het effect van VVE op bijvoorbeeld de motorische ontwikkeling, de taalontwikkeling en de ontwikkeling van zelfredzaamheid van hun kind.

VVE-programma

Ouders zijn in eerste instantie niet altijd even blij dat hun peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder werkt met een VVE-programma, zo blijkt uit het onderzoek. Wat hen betreft hoeft de nadruk tijdens de jonge jaren van een kind niet per se te liggen op het stimuleren van de cognitieve en taalontwikkeling. Toch zegt 90 procent van de ouders achteraf dat ze hun kind zeker weer naar een voorschool zouden brengen, juist vanwege de positieve effecten op allerlei ontwikkelingsgebieden.

Basisschool

Ouders zijn ook enthousiast over de overgang naar de basisschool. Hierin is geen onderscheid zichtbaar of zij hun kinderen naar het kinderdagverblijf brachten of naar de peuterspeelzaal. Ouders vinden dat voorschoolse opvang er voor alle peuters zou moeten zijn, zo blijkt uit dit onderzoek. Wel vinden zij de vijf ochtenden voorschool voor alle driejarigen, zoals de Onderwijsraad adviseert, een te groot aantal uren per week.

Meer weten

Het onderzoek van de Universiteit van Utrecht heet ‘Meerwaarde van voorschoolse opvang voor de ontwikkeling van peuters en aansluiting met het basisonderwijs’. Meer informatie is verkrijgbaar bij Jesse van den Hoogen via Jessevandenhoogen@gmail.com.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.