Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouders die niet vaccineren mogen op gesprek

Ouders die hun kind niet hebben gevaccineerd, worden benaderd voor een gesprek door professionals uit de jeugdgezondheidszorg. Hierin kunnen ouders uitleggen waarom zij hun kind niet willen laten inenten en ontvangen zij informatie over het Rijsvaccinatieprogramma. Dit gesprek vindt plaats op vrijwillige basis.
AdobeStock

Het is één van de maatregelen die staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis neemt tegen de dalende vaccinatiegraad in Nederland.

Gesprek

Alle ouders die niet deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma ontvangen een uitnodiging voor een gesprek. De professionals die dergelijke gesprekken met ouders moeten voeren, worden speciaal getraind. Blokhuis benadrukt dat het gesprek plaatsvindt met alle respect voor de keuzevrijheid van ouders.

Kinderopvang

Er ligt nog een wetsvoorstel van D66 om niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang te weigeren. Zo ver wil staatssecretaris vooralsnog niet gaan. Hij wacht liever de resultaten van een onderzoek af dat hij samen met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken geïnitieerd heeft. Er wordt gekeken of het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen een goede oplossing is om zorgen bij ouders weg te nemen. Ook andere oplossingen worden onderzocht. Dit onderzoek moet medio 2019 klaar zijn.

Social Media

De nadruk ligt, in de maatregelen van Blokhuis, op het bieden van goede en betrouwbare informatie aan ouders die twijfelen aan vaccinaties. Daarom gaat een speciaal team van onafhankelijke experts  aan de slag om actief weerwoord te bieden aan onjuiste informatie, onder andere op social media. Daarnaast onderzoekt staatssecretaris Blokhuis of het mogelijk en wenselijk is om rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd op dit punt uit te breiden.

Jongeren

Verder kondigt de staatssecretaris aan dat jongeren van 16 en 17 jaar die niet (volledig) gevaccineerd zijn een extra oproep krijgen om alsnog gratis vaccinaties in te halen. Er wordt gekeken of dit aanbod ook aan andere leeftijdsgroepen aan kan worden geboden, ook aan volwassenen.

Er leven veel praktische vragen in de kinderopvang over vaccinaties en het overdragen van ziektes. Wanneer is een kind het meest bevattelijk voor besmetting? Kan een niet-gevaccineerde volwassene ook de mazelen overbrengen? En is een baby na de inenting meteen beschermd? Helma Ruijs (arts infectieziektebestrijding bij het RIVM) geeft antwoord. Bekijk ze in dit PREMIUM-artikel

Lees hier de aankondiging van het ministerie

1 REACTIE

  1. Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten op het brein en de groei van kleine kinderen
    Onderzoek naar effecten op de lichamelijke maar ook geestelijk ontwikkeling van kinderen
    Is niet voldoende aangetoond in openbaar. Kennis is macht. Angst kan luwen.. uit de weg geruimd door kennis.

    Wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van kinderen adolescenten die wel en niet mazelen of de bof hebben doorgemaakt .

    Wetenschappers laten het afweten.
    Vrijheid. Kennis is macht.

    De pharmacie heeft er alle belang bij om veel in te enten. Veel medicijnen te produceren te verkopen.

    Kinderopvang totaal durf je de uitslagen van breed onderzoek te publiceren..
    ..
    De sterke hand grijpt in.
    Echte dialoog lijkt al gepasseerd station.
    Onwetendheid over de neveneffecten voor leerontwikkelingsprestaties worden gebagatelliseerd.

    Rare machten en krachten die de volledige werkelijkheid koste wat kost vermijden..hoe is dat mogelijk. Deze eenzijdigheid zo dominant..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.