Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouders behouden adviesrecht prijs

Het wetsvoorstel versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen is door alle partijen in de Tweede Kamer aangenomen. Wel met de kanttekening dat het adviesrecht op de prijs voor ouders behouden blijft. Ouders krijgen daarnaast adviesrecht over de kwaliteit van hun kinderopvanglocatie.
Ouders behouden adviesrecht prijs
Foto: ANP

In de originele plannen zouden ouders hun adviesrecht over de prijs van kinderopvang verliezen. Dit was een wens vanuit de branche. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang staat een adviesrecht over de prijs een goed gesprek over kwaliteit juist in de weg. ‘Het gesprek blijft hangen bij de bedrijfsorganisatorische en financiële aspecten’, vreest de organisatie. Zij adviseerde Kamerleden dan ook om tegen het amendement van Kamerleden Keklik Yücel (PvdA) en Tjitske Siderius (SP) te stemmen.

Meer inspraak

Kamerleden bleken toch gevoelig voor het behoud van adviesrecht van ouders. ‘Ik snap niet dat als je een wet maakt om ouders meer inspraak te geven, dat je ze dan meer inspraak over de prijs afneemt’, zei Pieter Heerma van het CDA tegen RTL Nieuws. Tijdens het debat over het wetsvoorstel, lieten veel politici zich kritisch uit over het afschaffen van het adviesrecht over de kosten. Het amendement werd door een groot aantal partijen gesteund, onder wie het CDA, D66, de PvdA en de SP.

Ondergrens oudercommissie

Wat er niet doorheen kwam, was het verlagen van de grens voor organisaties om verplicht een oudercommissie in te stellen naar 30 kinderen/gastouders. In het wetsvoorstel ligt die grens op 50 kinderen/ 50 gastouders. Organisaties die kleiner zijn, hoeven geen oudercommissie te organiseren, maar mogen een alternatieve ouderraadpleging organiseren. BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, liet zich kritisch uit over deze grens. De SP ging hierin mee en pleitte ervoor de grens te verlagen naar 30 kinderen/gastouders. Dit amendement werd niet voldoende gesteund in de Kamer.

BOinK is tegen een ondergrens van 50 kinderen/ 50 gastouders. ‘Er zijn veel kleinere kinderopvangorganisaties. Daar is de ouderbetrokkenheid juist heel erg groot. Wij begrijpen dan ook niet het verband tussen de grootte van de organisatie en het wel of niet verplichten van een aanwezige oudercommissie.’ Lees meer >>

Alternatieve ouderraadpleging

Keklik Yücel (PvdA) pleitte samen met Steven van Weyenberg (D66) en Pieter Heerma (CAD) voor meer duidelijkheid over wat geschikte vormen zijn van alternatieve ouderraadpleging. In een motie vroegen zij om deze vormen te ontwikkelen en onder de aandacht te brengen van de kinderopvangsector. Ook deze motie werd aangenomen.

De wet gaat in vanaf 1 juli 2015. Daarmee verandert niet alleen de zeggenschap van ouders, ook wordt het ouders gemakkelijker gemaakt om een klacht in te dienen. Alle kinderopvangorganisaties moeten zich verplicht aansluiten bij de Geschillencommissie. Wat verandert er nog meer ? Bekijk hier een overzicht >>

Wilt u ouders informeren over wat het behoud van adviesrecht over de prijs en wat er nog meer voor hen verandert vanaf 1 juli 2015? Wij hebben in Downloads voor Ouders een korte tekst klaargezet die u kunt delen in uw nieuwsbrief of informatiekrant. Download de tekst hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.