Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoedpoli laat toekomst jeugdhulpverlening zien

Twintig vestigingen van de Opvoedpoli geven een aardig inkijkje in hoe de jeugdzorg van de toekomst eruit komt te zien. Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De Volkskrant nam een kijkje bij een aantal initiatieven die hierin vooroplopen.
Opvoedpoli laat toekomst jeugdhulpverlening zien
Foto: ANP Photo

In Haarlem bijvoorbeeld, waar een Opvoedpoli werd opgericht, draait alles om de hulpvraag van een gezin en wordt geprobeerd om in het netwerk rondom ouders oplossingen te vinden om met gedragsproblemen of ontwikkelingsachterstanden van kinderen om te gaan.

Woedeaanvallen

De Volkskrant beschrijft wat er op een doordeweekse donderdagmorgen voorbij komt in de Opvoedpoli: Een vijfjarig meisje met gedragsproblemen op school, een dertienjarige jongen met een autistische stoornis die op geen enkele school meer welkom is, een zevenjarig meisje met woedeaanvallen thuis en ten slotte een elfjarig meisje met signalen van meervoudige psychiatrische problematiek.

Wijkteams

Ook in Bloemendaal wordt gewerkt met de Opvoedpoli. In Amsterdam wordt dan weer gewerkt met wijkteams met verschillende disciplines. Zij vormen een spil in de jeugdzorg en onderhouden in de wijk contacten met scholen, kinderopvang, zorgaanbieders en cliënten. De stad is in twintig wijken opgedeeld.

Gezinnen

Jeugdzorg Nederland staat achter de transitie naar gemeenten, maar maakt zich ook zorgen. ‘Wie zijn straks de eerste die in aanraking komen met gezinnen? Als zij niet op tijd ingrijpen of naar professionals doorverwijzen, worden de problemen alleen maar groter’ aldus het artikel in de Volkskrant.

Meervoudige problematiek

Linda Bijl, oprichter van de Opvoedpoli, benadrukt dat ‘veel problemen te voorkomen zijn, als je er maar op tijd bij bent’. In ongeveer twintig procent van de gevallen gaat het om kinderen uit gezinnen met ernstige en meervoudige problematiek. Naast psychische problemen, is er sprake van schulden, verslaving, geweld of werkloosheid. Het idee is, dat instanties elkaar hierin momenteel nog tegenwerken, of dat ze onnodig dubbel werk doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.