Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Opvoedkundig klimaat moet beter’

'Het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, scholen en voorzieningen als kinderopvang en peuterspeelzalen moet beter.' Dit zeggen staatssecretarissen Martin van Rijn en Fred Teeven in hun plannen voor een nieuw jeugdstelsel.
'Opvoedkundig klimaat moet beter'
Foto: ANP Photo

Het nieuwe jeugdstelsel gaat op 1 januari 2015 in en is samengesteld door het Rijk, Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg. Van Rijn en Teeven hebben het plan nu naar de Tweede Kamer gestuurd.

Probleemgezinnen

Het nieuwe stelsel richt zich voornamelijk op kinderen en jongeren uit probleemgezinnen, of kinderen en jongeren die in aanraking komen met jeugdzorg. Probleemgezinnen moeten volgens de partijen voortaan te maken krijgen met één regisseur, die al hun ellende tegelijk onder de loep neemt en aanpakt. En er moet eerder hulp op maat komen voor deze gezinnen, om het beroep op dure, gespecialiseerde hulp te verminderen. Maar de partijen vinden ook dat preventie van problemen en het nemen van de eigen verantwoordelijkheid door jeugdigen en hun ouders voorop moet komen te staan.

Pleegouders

Voor kinderen en gezinnen die voor 1 januari 2015 zorg krijgen, is afgesproken dat zij die in 2015 nog blijven krijgen van dezelfde aanbieder. Kinderen in de pleegzorg kunnen gewoon bij dezelfde pleegouders blijven, ook na 2015.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.