Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoeding peuters ‘verrijkend’ en ‘uitputtend’

Vlaamse ouders passen overwegend een positieve opvoeding toe op hun kinderen. 95 procent van de ouders noemt de opvoeding van hun kleintje zelfs ‘verrijkend’. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1000 Vlaamse ouders. Maar er zijn ook lastige momenten.
1. Onderzoek Vlaamse ouders.jpg
Ouders hebben moeite met hun kind als het niet eet of als het treuzelt met eten. - Foto: iStock

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en gezin in het kader van een longituniaal JOnG!-onderzoek. Vakblad Vroeg meldt de resultaten van dit onderzoek. Hoewel het om opvoeding gaat bij onze Zuiderburen, geeft het onderzoek interessante informatie over hoe ouders van kinderen van 2,5 tot 3 jaar de opvoeding ervaren.

Positieve opvoeding

Als eerste valt op dat ouders positief en realistisch naar de opvoeding van hun peuter kijken. 93,7 procent van de ouders van 2,5 jarigen zegt de opvoeding van hun kind goed aan te kunnen. Bij 3-jarigen is dit nog hoger: 94,5 procent. Bijna alle ouders (98 procent) doet zijn best om op een warme manier met kinderen om te gaan. Dit wordt vooral geuit door te knuffelen, te praten tijdens de verzorging en het kind te troosten en het probleem te zoeken als het huilt.

Complimenten

Vier op de vijf ouders speelt vaak tot altijd met hun kind en als er een nieuwe mijlpaal is wordt dit gevierd met knuffels, kusjes en complimentjes. Meer dan 90 procent van de ouders zorgt voor een vaste routine in de dag: vaste tijdstippen om te eten en naar bed te gaan.

Lastig eten

Opvoeden gaat niet alleen maar over rozen. Rond de 11 procent van de ouders vindt de opvoeding niet eenvoudig. Ouders hebben bijvoorbeeld moeite met dat hun kind niet eet of dat het treuzelt met eten en wanneer het constant aandacht vraagt. Een klein kind heeft ook effect op de sociale mogelijkheden van ouders. Een derde vindt dat zorgen voor een kind een inbreuk is op de tijd die men met de partner of met vrienden wil doorbrengen. Een deel van de ouders vindt de opvoeding emotioneel (14 procent) en lichamelijk 25 procent) uitputtend.

Driftbuien

Dan is er natuurlijk het lastige gedrag. Iets minder dan de helft van de 3-jarigen vertoont wel eens drift- of woedebuien. Ouders reageren hierop door hun kind aan te kijken, nee te zeggen, de stem te verheffen of boos te worden. In mindere mate reageren ouders door een kind iets af te pakken, het te negeren of het kind apart te zetten. Ongeveer een derde van de ouders zegt bij lastig of zeurderig gedrag wat ruwer met een kind om te gaan en een vijfde van de ouders geeft soms een tik.

Internationale en Nederlandse experts in de opvoeding van het jonge kind hebben de belangrijkste aandachtsgebieden voor 0-3 –jarigen op een rij gezet. Per thema worden aanbevelingen gedaan aan (professionele) opvoeders. Bekijk ze hier

Bekijk het onderzoek naar opvoeden in Vlaanderen hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.