Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvang in Denemarken: ruim de helft van de kinderen blijft thuis

Sinds vorige week is de kinderopvang in Denemarken weer open. In de praktijk komt het nog maar langzaam op gang. Minder dan de helft van de kinderen maakt er gebruik van. Soms omdat de ouders niet willen, soms omdat er op de locatie geen ruimte is. Wat dat laatste betreft wordt gezocht naar creatieve oplossingen.

De kinderen mogen alleen in een vast groepje met niet meer dan drie anderen spelen. Om de twee uur moeten ze hun handen wassen. Tafels, stoelen en speelgoed worden twee keer per dag gedesinfecteerd. Pm’ers geven de kinderen geen knuffels (letterlijk en figuurlijk, want knuffelbeesten zijn moeilijk schoon te maken). De kinderen mogen geen eten met elkaar delen en ouders moeten buiten blijven op voldoende afstand van elkaar.

Dit zijn enkele afspraken van de Deense GGD waaraan pm’ers zich in Denemarken moeten houden nu de kinderdagverblijven weer open zijn. Deze regels betekenen dat er minder kinderen tegelijk opvang kunnen krijgen.

Kinderen blijven thuis

Dat laatste is nog niet echt een probleem, omdat veel ouders houden hun kinderen uit voorzorg thuis houden. Minder dan de helft van de ouders brengt zijn kinderen momenteel naar de opvang. Dat zegt Jacob Bundsgaard, burgemeester van de stad Aarhus en voorzitter van de Deense VNG, in een Deense krant

Onder pm’ers leven er volgens Bundsgaard zorgen, maar dat weerhoudt ze er niet van om massaal aan het werk te gaan. Het aantal medewerkers dat weer aan de slag is in de kinderopvang, is volgens hem niet minder dan in andere perioden.

De verwachting is dat de zorgen over de veiligheid de komende weken zullen afnemen. ‘Ik ben er vrij zeker van steeds meer ouders zullen zien dat het veilig is om hun kinderen naar de opvang te sturen,’ aldus Bundsgaard.

Sprookjeskasteel Andersen

Soms willen ouders hun kinderen wel naar de opvang brengen, maar is er volgens de nieuwe regels onvoldoende ruimte op de locatie. Dit speelt vooral in de grotere steden. De hoofdstad Kopenhagen spant daarbij de kroon.

Om dit probleem het hoofd te bieden, zijn opvangondernemers en de overheid op zoek naar creatieve oplossingen. Het opzetten van tenten is er een van, het huren van leegstaande ruimten elders een andere. Er is zelfs sprake van om gebruik te maken van het beroemde sprookjeskasteel van Hans Christian Andersen in pretpark Tivoli, dat nu toch niet wordt gebruikt.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.