Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opvang aan huis in trek bij ouders

Kinderopvang

Geen opvang bij de gastouder thuis, maar de gastouderopvang bij vraagouders thuis; in sommige delen van Nederland is deze vorm van kinderopvang in opkomst. In de Randstad bijvoorbeeld. Carlien Langelaan, voorzitter van de brancheorganisatie voor de gastouderopvang (VGOB) merkt ook een toename bij haar eigen bureau Kinderopvang Thuis.

Eind 2012 maakte Kroostopvang bekend dat ze haar thuisopvang voortaan onder zou brengen in een nieuw gastouderbureau: Kinderopvang Thuis. Het bureau startte met twintig al bestaande gezinskoppelingen. Sinds 1 januari 2013 kwamen hier al acht nieuwe koppelingen bij: een toename van 40 procent.

Grote gezinnen
‘Hoewel het beide gastouderopvang is, is er toch een wezenlijk verschil’ zegt Langelaan. Met thuisopvang bereik je een andere doelgroep, andere gastouders en heb je ook te maken met andere wetten en regels.’ Voor grote gezinnen met drie of vier kinderen blijkt gastouderopvang aan huis iets goedkoper te zijn. Ouders betalen niet per kind, maar per gezin. ‘We hebben het niet over grote verschillen per uur’ zegt Langelaan, ‘maar het lijkt wel of ouders nu elk dubbeltje tellen’.

Landelijke verschillen
De vraag naar gastouderopvang verschilt landelijk nogal. Onder de Friese en Drentse leden van de VGOB lijkt er gemiddeld genomen geen vuiltje aan de lucht. Daar is nog geen sprake van een forse terugloop van gastouderopvang. In de Randstand daarentegen neemt gastouderopvang, net als reguliere kinderopvang wel af. In Limburg is de gastouderopvang altijd al klein geweest.

Pedagogisch medewerkers
Behalve de interesse van vraagouders voor opvang aan huis, heeft KO Thuis ook niet te klagen over het aantal geïnteresseerde gastouders. Langelaan: ‘Bij ons melden zich veel pedagogisch medewerkers die door vraaguitval in de reguliere kinderopvang hun baan zijn kwijtgeraakt. De aanvragen komen nog altijd binnen. Op die manier hebben we al veel matches kunnen maken.’

ANP Photo, Presslink

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.