Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Opnieuw toename van faillissementen kinderopvang

Faillissementen

Er is opnieuw sprake van een flinke stijging van het aantal faillissementen in de kinderopvang. Dit jaar gingen al 52 kinderdagverblijven failliet, meldt het Algemeen Dagblad. Vooral in juli, augustus en september ging het hard. De laatste drie maanden gingen er namelijk 21 instellingen failliet.

Het verschil met 2011 is groot. Toen gingen er tot september zeven kinderdagverblijven failliet. Nu zijn dat er dus al 52. Het AD baseert zich op cijfers van de Kamer van Koophandel.

Minder kinderen
Vraaguitval en financiële problemen spelen zich zowel af bij kleine als bij grote kinderopvangorganisaties. Het Ministerie van SZW maakte bekend dat het eerste half jaar van 2012 een daling laat zien van 8 procent ten opzichte van 2011. Ouders maken vooral minder gebruik van gastouderopvang, daarna van het kinderdagverblijf en de bso heeft te maken met een lichte vraaguitval ten opzichte van 2011 van 1 procent.

Bodem niet in zicht
Gjalt Jellesma van belangenclub Boink voor ouders in de kinderopvang vreest dat de bodem van de put nog niet in zicht is. Op NU.nl zegt hij: ‘De komende tijd gaan ouders anticiperen op de bezuinigingsronde van volgend jaar, die vooral de hoger inkomens treffen. De kans bestaat dat zij de opvang helemaal uit eigen zak moeten betalen. Dan is het logisch dat ze op zoek gaan naar alternatieven.’

Bron: AD/NU.nl
ANP Photo, Rick Nederstigt

4 REACTIES

  1. Natuurlijk is het triest om je baan te moeten verliezen, daar weet ik helaas ook alles van. Ook ik heb gewerkt als PW’r in de BSO en weet dus hoe het er meestal aan toe gaat. Uitzonderingen daargelaten is de kwaliteit van de medewerkers zelf niet verbeterd de afgelopen 10 jaar. Dat er vanuit de overheid eisen worden gesteld aan de opvang organisatie zelf is logisch, maar wil niet zeggen dat het er op de groepen beter op is geworden.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is maar hoe je het bekijkt. Er wordt nu gekozen voor het volgende alternatief door ouders: – Ouders (meestal moeders) stoppen nu met werken. – Opa’s en oma’s gaan oppassen. – Ouders kiezen voor het oppassen op het kind van een vriendin en kunnen zo blijven werken.
    Ik vraag me af of de kinderen dus écht krijgen waar ze recht op hebben. Binnen de kinderopvang is heel hard gewerkt voor kwaliteit die gaat nu zó de put in!
    Daarnaast staan er nu heel veel pedagogisch medewerkers op straat, die hebben allemaal recht op een uitkering…
    Ik denk dat dit alles van grote invloed is op de economische situatie in ons land!

  4. Het is maar hoe je het bekijkt. Er wordt nu gekozen voor het volgende alternatief door ouders: – Ouders (meestal moeders) stoppen nu met werken. – Opa’s en oma’s gaan oppassen. – Ouders kiezen voor het oppassen op het kind van een vriendin en kunnen zo blijven werken.
    Ik vraag me af of de kinderen dus écht krijgen waar ze recht op hebben. Binnen de kinderopvang is heel hard gewerkt voor kwaliteit die gaat nu zó de put in!
    Daarnaast staan er nu heel veel pedagogisch medewerkers op straat, die hebben allemaal recht op een uitkering…
    Ik denk dat dit alles van grote invloed is op de economische situatie in ons land!

  5. krijgen de kinderen eindelijk weer eens waar ze recht op hebben…namelijk hun eigen ouders om voor hen te zorgen.
    De kinderopvang is ooit in het leven geroepen en zo groot gegroeid omdat ouders zonodig fulltime moesten graaf werken. Als de meeste ouders gewoon een keuze hadden gemaakt toen ze kinderen kregen om beide partime te gaan werken en partime de zorg op zich te nemen dan was er nu niet zo’n gedoe geweest binnen de Kinderopvang organisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.