Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnieuw dalende cijfers kinderdagverblijven

Het zal niemand in de kinderopvangbranche verbazen dat 2013 geen goed jaar was voor kinderdagverblijven. Het CBS berekende het gebruik van kinderdagopvang door kinderen van 0 tot 4 jaar en concludeert een afname van 11 procent vergeleken met 2011. Eind 2013 gingen er 284 duizend kinderen naar het kinderdagverblijf.
Opnieuw dalende cijfers kinderdagverblijven
Foto: AFP

In 2011 waren dit er nog 322 duizend (44 procent van de kinderen van 0-4 jaar). Vanaf 2008 werd er een flinke stijging ingezet in het gebruik van kinderopvang. Na 2011 zette de daling in en die duurt voort. Toch zit het aantal kinderen van 0-4 jaar dat naar de kinderopvang gaat (inclusief gastouderopvang) nog altijd boven het niveau van 2008: 39 procent van de kinderen.

Koppeling gewerkte uren

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zijn er meerdere oorzaken voor de afname. Er worden minder kinderen geboren en de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt zorgde ervoor dat minder ouders in aanmerking kwamen voor de kinderopvangtoeslag. Zeker nadat in 2012 een koppeling werd gemaakt met het aantal gewerkte uren van de minst werkende ouders. Het recht op kinderopvangtoeslag verdween toen voor een aantal gezinnen of nam sterk af.

Minder kinderopvangtoeslag

De bezuinigingen op de kinderopvang betekende een nieuwe klap voor ouders. In 2008 kregen ontvangers van kinderopvangtoeslag gemiddeld 81 procent van de opvangkosten vergoed. In 2013 was dit nog maar 63 procent. Het aandeel van de ouders in de kosten voor kinderopvang is daarmee bijna verdubbeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.