Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opleiding Kinderopvang populair, maar geen werk

Opleiding Kinderopvang populair

Pedagogisch Werker Kinderopvang (niveau 3) is een van de meest gekozen mbo-opleidingen in 2011 (7378 leerlingen), maar de kans op werk in deze sector is ‘matig’, zo blijkt uit cijfers van FNV Jong.  Roc’s leiden te veel jongeren op voor banen die er niet zijn, zo stelt de vakbond voor jongeren.

Populair

De opleiding voor pedagogisch medewerker staat op de tweede plek in de top tien van populaire mbo-opleidingen, maar is gelijk ook een van de vijf opleidingen in die lijst waarmee jongeren moeilijk tot geen werk kunnen vinden.

Werkloosheid

De werkloosheid onder jongeren met een mbo-opleidingen is hoger dan bij hbo’ers en universitair afgestudeerden. Werkgevers vinden daarom dat er meer gekeken moet worden naar waar de tekorten zijn;  bijvoorbeeld in de technische beroepen. Als je wordt opgeleid voor werk dat er niet is, heb je helemaal geen kans, stelt FNV Jong in een artikel van de Volkskrant.

Beperkt aantal
De scholen zouden er vooral op uit zijn om leerlingen binnen te halen, zonder te kijken naar de arbeidsmarkt. Daarom zou er een numerus fixus moeten komen, vinden de werkgeversorganisaties. Er wordt dan maar een beperkt aantal studenten toegelaten tot de opleiding.

Bron:de Volkskrant/ANP-Photo/Ilvy Njiokiktjien

 

1 REACTIE

  1. Beste mensen,
    Ik vind juist dat dit jaar de scholen hun werkwijze en instelling wel degelijk hebben gewijzigd. Jarenlang zagen wij bijna geen begeleidsters/begeleider langskomen alleen telefonisch was er contact. Nu deze komende periode heb ik al getekende contracten binnen en zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Het is heel makkelijk dit alles bij de scholen neer te leggen maar wie bezuinigd er nou eigenlijk op o.a het onderwijs? Ze moeten ook roeien met de riemen die zij hebben. Dat velen zich in deze tijd, ook na de bezuinigingen in de kinderopvang toch inschrijven voor de opleiding en niet voor een opleiding waar in de maatschappij meer vraag naar is, lijkt mij niet zo onlogisch. Deze beroepen waar een tekort aan is al jaren zijn vaak de technische. Je moet hiervoor wel goed scoren in o.a wiskunde, scheikunde, niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd en daarvoor is te weinig aandacht en verkeerde omgang voor in het onderwijs en ik denk al in het basisonderwijs. Maar ja, wie bezuinigd daar ook al weer op? Het is continu afschuiven van problemen zonder naar de kern te kijken. Ik denk dat met de juiste aanpak er meer jongeren/kinderen geenthousiastmeerd kunnen worden voor deze beroepen maar hier moet de overheid mee aan de slag!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.