Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: Ziek kind op kinderopvang mag best één paracetamolletje

Kinderdagverblijven geven zelden paracetamol aan een ziek kind. Terwijl zowel kind áls ouders daarbij zijn gebaat, stelt huisarts Bernard Leenstra deze eerste week van 2023 in NRC.

opinie-ziek-kind-op-kinderopvang-mag-best-een-paracetamolletje
iStock

Een ziek kind hoort thuis: dat staat voorop, vindt ook deze huisarts. Maar hij stelt ook dat voor een deel van de kinderen die ziek worden, koorts krijgen en/of pijn hebben, paracetamol een wondermiddel kan zijn: Als ouders toch al van plan zijn paracetamol te geven, dan is er alleen maar voordeel als het kind die eerder krijgt, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf. Het versnelt de kans op de positieve effecten van paracetamol: minder pijn, minder ziek voelen en beter kunnen eten of drinken.

Gevaar

Leenstra vindt het onduidelijk waarom kinderdagverblijven zo voorzichtig zijn met het verstrekken van paracetamol. Sommige kinderdagverblijven zeggen dat het niet mag van de GGD, zegt hij in zijn opiniestuk. Maar de meeste kinderdagverblijven geven volgens de huisarts aan dat ze het geven van paracetamol gevaarlijk vinden. Zo zou paracetamol een koortsstuip uitlokken, het infectiegevaar voor anderen vergroten of verhullen dat een kind ernstig ziek is.

Infectierisico

De huisarts dingt in NRC af op die argumenten: ernstige ziekte is niet te verhullen met paracetamol, meent hij, en van een verhoogt infectierisico zou nauwelijks sprake zijn: kinderen zijn al besmettelijk voordat ze ziekteverschijnselen vertonen. Volgens de huisarts is er ook geen bewijs voor een verband tussen paracetamolgebruik en koortsstuipen.

Zowel de GGD als het RIVM zijn niet tegen het verstrekken van paracetamol door medewerkers van het kinderdagverblijf, stelt de huisarts. Maar opvallend genoeg levert navraag bij verschillende kinderdagverblijven op dat zij, juist volgens richtlijnen van diezelfde GGD, vaak geen paracetamol aanbieden.

Verloren werkdagen

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.