Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opgelet! De licenties van deze VVE-programma’s vervallen

Als VVE-aanbieder maak je natuurlijk gebruik van één of meerdere VVE-programma’s. Maar let op: er zijn twee programma’s waarvan de licenties zijn vervallen of binnenkort komen te vervallen, zo meldt de BMK.
peuteropvang
iStock

Peuterplein en Kleuterplein

De licentie van Peuterplein en Kleuterplein is komen te vervallen. Peuterplein en Kleuterplein staan niet langer in de databank ‘Effectieve jeugdinterventies’, omdat de ontwikkelaar Malmberg ervoor gekozen heeft de interventie niet in te dienen voor herbeoordeling. De programma’s kunnen wel nog worden aangeschaft voor ‘algemeen’ gebruik.

Kaleidoscoop

Het VVE-programma Kaleidoscoop bouwt af. Deze licentie komt te vervallen in 2025. Dit betekent dat pedagogisch professionals hier niet langer in getraind kunnen worden. Op den duur moet een ander programma gekozen worden. Organisaties die met Kaleidoscoop werken, zijn geïnformeerd en er worden geen nieuwe trainingen meer gestart. Lopende trajecten worden uiteraard afgemaakt. Meer informatie vind je hier.

Wat zijn de gevolgen?

Hercertificering en het gebruik van een VVE-programma dat opgenomen is in de databank ‘Effectieve Jeugdinterventies’ zijn géén landelijke eisen. Het kan echter wel zo zijn dat gemeenten in de subsidievoorwaarden hebben opgenomen dat een programma moet zijn opgenomen in de databank. Let op: gebruik je programma’s die niet langer zijn opgenomen, zou je dus mogelijk niet in aanmerking kunnen komen voor subsidie.

Het advies van de BMK

‘Gemeenten en kinderopvangorganisaties waar dit speelt worden geadviseerd hierover met elkaar in gesprek gaan. Kijk breder dan alleen de databank’, aldus de BMK op hun site. ‘Wordt er goede VVE-kwaliteit geboden door de organisatie(s)? Wat houdt goede VVE-kwaliteit allemaal in? Voldoet het aan de landelijke criteria voor VVE in het kwaliteitskader? Dat biedt meer grip op kwaliteit dan alleen de opname in de databank. Indien een ontwikkelaar namelijk besluit het VVE-programma niet langer in te dienen voor een herbeoordeling, is deze dus ook verdwenen uit de databank en kan een kinderopvangorganisatie opnieuw haar pedagogisch professionals gaan scholen in een ander VVE-programma.’

Bron: BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.