Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oorzaak ongeluk Stint nog steeds een raadsel

Ruim negen maanden na het dodelijke ongeluk met de Stint kan het Openbaar Ministerie nog steeds geen duidelijke oorzaak aanwijzen.
iStock

Het onderzoeksteam en de recherche hebben de bestuurster van de verongelukte Stint uitgebreid gesproken Zij heeft verklaard dat ze het voertuig voor de spoorwegovergang wilde stilzetten, maar dat de  Stint niet reageerde.

‘Op verschillende manieren heeft zij geprobeerd de Stint te laten remmen, maar geen enkele handeling had effect. De Stint stopte niet en kwam terecht op de spoorwegovergang, waarna het tragische ongeluk gebeurde’, staat in de verklaring van het OM.

Getuigen

Getuigen hebben de verklaring van de bestuurster bevestigd. Volgens die getuigen heeft de bestuurster er alles aan gedaan om de Stint te laten stoppen, zodat een aanrijding kon worden voorkomen.

Momenteel doet het Nederlands Forensisch Instituut nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Tot nu toe is in dat gebleken dat er geen breuken in de gasveer of nuldraad zaten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de motorcontroller. Op korte termijn worden botsproeven gedaan bij een spoorboomopstelling. Die zullen plaatsvinden op een besloten onderzoekslocatie.

Vervolging

Omdat nog geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen en het onderzoek nog in gang is, neemt het OM nog geen beslissing over vervolging of seponering. Het OM hoopt hierover aan het einde van het jaar meer duidelijkheid over te hebben.

Bedrijfsongeval

Het ongeval wordt ook onderzocht door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aangezien de bestuurster ook werkneemster was bij een kinderdagverblijf. Daarnaast wordt de Stint ook als product onderzocht in het strafrechtelijk onderzoek.

De nabestaanden van de omgekomen kinderen en de bestuurster zijn de afgelopen weken over de tussentijdse bevindingen geïnformeerd door specialisten, verklaard het OM. ‘Aan alle betrokken families en de bestuurster zijn familierechercheurs en casemanagers van Slachtofferhulp gekoppeld.’

Onveilig

Direct na het ongeval werd de Stint door minister Van Nieuwenhuizen verboden op de openbare weg. Het voertuig werd door TNO getest en onveilig bevonden. Inmiddels is de Stint door de fabrikant aangepast en zijn de keuringen gestart. De bedoeling is dat de vernieuwde Stint na de zomer de weg op kan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.