Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook Rotterdamse voorschool ziet dat instroom stokt

Na Amsterdam trekt nu ook een Rotterdamse peuteropvangaanbieder aan de bel. Sinds de harmonisatie komen er minder peuters naar de voorschool van Peuter & Co. En dat is zorgelijk omdat juist deze groep kinderen de voorschool zo goed kunnen gebruiken.

Hierover berichtte het Algemeen Dagblad deze week. Eén van de grote gevolgen van de harmonisatie is dat werkende ouders nu ook voor opvang in een peuterspeelzaal kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Laaggeletterde ouders of ouders die digibeet zijn hebben moeite met de aanvraagprocedure. Ook zeggen ouders dat de voorschool door de harmonisatie veel duurder geworden is.

Zorgen delen met gemeente

Bij Peuter & Co, ook wel de Rotterdamse Peuterschool genoemd, zien ze dat de instroom stokt. De organisatie heeft 70 vestigingen in Rotterdam waarmee 2800 Rotterdamse peuters worden bereikt. Peuter & Co-directeur Vigdis van der Giesen heeft zorgen gedeeld met de gemeente. Wethouder Sven de Langen zegt dat de aanvraag van kinderopvang en kinderopvangtoeslag voor sommige ouders inderdaad te ingewikkeld is, maar hij ziet ook dat de bijdragen te hoog zijn voor ouders. Dat vindt hij onwenselijk.

‘Zwemles is onbetaalbaar’

De situatie in Rotterdam staat niet op zich. Ook Amsterdamse aanbieders van peuteropvang vrezen dat ouders afhaken op de dure voorscholen en ingewikkelde procedures. Zij uitten hun zorgen.  Ouder Soumia Ousalah vertelde dat zij uitkomt op een bedrag van 126 euro per maand: ‘Daar hebben we het geld niet voor. Een sportclub of zwemles is voor ons ook onbetaalbaar.’ Daarop kwamen vermogende Amsterdammers in actie om zelf de voorschool voor deze kinderen te financieren.

Onderzoek oorzaken

De wethouder gaat nu samen met Peuter & Co onderzoeken of de instroom bij alle groepen 0 stokt en wat de oorzaken zijn. ‘Het kan zijn dat peuters niet bij ons komen maar wél bij andere aanbieders. Dat zou mooi zijn, dan leren ze in elk geval ergens’, aldus Peuter & Co-directeur Vigdis van der Giesen in het AD. ‘Maar als blijkt dat de instroom bij andere groepen óók stagneert, moeten we echt obstakels gaan wegnemen.’


De harmonisatie als oplossing voor segregatie? Heinz Schiller, ook van Peuter & Co in Rotterdam noemde dit eerder een illusie. ‘Als de buurt niet is gemengd, mengt de school en dus ook de voorschoolse voorziening niet.’ Lees hier wat hij daarmee bedoelt


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.