Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook Brancheorganisatie betwijfelt cijfers CBS

Brancheorganisatie Kinderopvang zet vraagtekens bij de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS vergeleek arbeidsparticipatiecijfers van ouders met kinderen tussen 2009 en 2013 en zag geen effect van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Die conclusie 'slaat de plank echter volledig mis'.
'Het is onomstreden dat er een causaal verband is tussen het kinderopvangbudget en de arbeidsdeelname van jonge moeders'
'Het is onomstreden dat er een causaal verband is tussen het kinderopvangbudget en de arbeidsdeelname van jonge moeders' - Foto: ANP

Dit zegt Piet van den Reijen, senior beleidsadviseur bij Brancheorganisatie Kinderopvang. Hij is niet de eerste die de conclusies van het CBS ter discussie stelt. Ook advies- en onderzoeksbureau Buitenhek heeft kritiek op de conclusie van het CBS. Zij vinden de vergelijking tussen 2009 en 2013 niet logisch gekozen. Een vergelijking tussen 2011 en 2013 geeft namelijk een heel ander beeld en is een logische keuze, juist gezien de grote schommelingen in het gebruik van kinderopvang in de laatste jaren.

Buitenhek bekeek ook subcategorieën, zoals alleenstaande moeders. In de analyse van het CBS is 2,1 procent in deze groep minder gaan werken. In de vergelijking van Buitenhek nam de arbeidsparticipatie van deze groep met 8,1 procent af. Dat is een aanzienlijk verschil. Lees meer >>

Wet kinderopvang

‘Ondersteuning van jonge ouders die betaald werk en de zorg voor kinderen willen combineren is de raison d’être van de kinderopvang. Daarom is in 2005 de Wet kinderopvang ingevoerd’, zegt Van den Reijen. Hij verwijst naar eerder onderzoek, ook aangehaald in het artikel van de CBS-onderzoekers, waaruit bleek dat de extra budgetten voor kinderopvang goed waren voor de arbeidsdeelname van vrouwen. Er werd toen twee miljard euro extra geïnvesteerd in de kinderopvang. ‘Hoe kan het dan dat een bijna even zo grote bezuiniging van anderhalf miljard euro geen enkel effect heeft?’, vraagt Van den Reijen zich af.

Eigen rekensom

Ook de Brancheorganisatie is aan het rekenen geslagen. Zij gebruikte dezelfde cijfers als het CBS, maar komt tot een heel andere conclusie. In de jaren met extra geld voor kinderopvang ontwikkelt de arbeidsdeelname van jonge moeders zich gunstiger dan die van vrouwen in het algemeen. In de jaren waarin er bezuinigd wordt op de kinderopvang, ontwikkelt de arbeidsdeelname van jonge moeders zich juist ongunstiger ten opzichte van de andere groep vrouwen. Van den Reijen vindt het onomstreden dat er een causaal verband is tussen het kinderopvangbudget en de arbeidsdeelname van jonge moeders. Hij voelt zich gesteund door eerdere conclusies van het Centraal Planbureau die aangaven dat de bezuinigingen uit 2012 en 2013 op het kinderopvangbudget wel degelijk de arbeidsdeelname van jonge moeders hebben verlaagd.

Ouders met jonge kinderen zijn tussen 2005 tot en met 2013 niet minder gaan werken. Dit ondanks de flinke bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Lees meer >>

Appels met peren

‘Het zou goed zijn dat het CBS, samen met het kabinet, uit de staat van ontkenning ontwaakt en de negatieve effecten van de bezuinigingen op de kinderopvang erkent’,  schrijft Van den Reijen. Hij vindt dat het CBS nu appels met peren vergelijkt en dat dat geen goede basis vormt voor een maatschappelijke discussie.

Lees hier de column van Piet van den Reijen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.