Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onzekere tijden voor werknemers Triodus

De medewerkers van Triodus moeten op hun eigen baan solliciteren om aan de slag te kunnen bij SWKGroep. Vrijdag werd bekend dat de Haagse kinderopvangorganisatie een doorstart maakt als onderdeel van SWKGroep. Deze stichting wil zoveel mogelijk medewerkers een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbieden. Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV maarkt zich zorgen over het aantal mensen dat daadwerkelijk meegaat.
Onzekere tijden voor werknemers Triodus
Foto: ANP

Vrijdag 17 oktober vroeg Triodus Kinderopvang faillissement aan. Al meteen werd duidelijk dat de veertig vestigingen worden overgenomen door SWKGroep. ‘Het bericht van het faillissement en de doorstart kwam als een totale verrassing voor de bond’, zegt Debbie van Leiden, vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV. ‘Ook de ondernemingsraad was niet op hoogte. Het is allemaal heel snel gegaan, omdat het middels een pre-pack constructie is gegaan.’ Bij zo’n constructie ligt de conceptovereenkomst over de overname al voor het officiële faillissement klaar.

Solliciteren

Het merendeel van de medewerkers blijft tot 1 december in dienst. Zij hebben geen baanzekerheid, want zij moeten opnieuw solliciteren op hun eigen functie. Wie wordt aangenomen, krijgt een contract van 32 uur voor zes maanden. ‘Wat gaat er na die zes maanden gebeuren?’ vraagt Van Leiden zich af. ‘En hoe zeker is het dat medewerkers worden aangenomen als ze solliciteren naar hun eigen functie?’ Ook De Haagse PvdA wil antwoorden. ‘Ik wil van het college van burgemeester en wethouders weten welke acties er worden ondernomen om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen hun baan kwijtraken’, schrijft PvdA-raadslid Abderrahim Kajouane op de partijwebsite.

Hoofdkantoor

Volgens vakbondsbestuurder Van Leiden lijkt het er vooralsnog op dat de meeste klappen op het hoofdkantoor zullen vallen. Toch heerst er volgens haar nog veel onzekerheid voor de 350 medewerkers van Triodu: pas begin november wordt duidelijk wie kan blijven en wie niet. SWK liet eerder al weten dat ze er alles aan doen om zoveel mogelijk medewerkers een contract aan te bieden.

Kinderopvangorganisatie Triodus is failliet verklaard en maakt een doorstart onder SWKGroep. Het is het tweede grote faillissement in de kinderopvang dit jaar. Ook bij dit faillissement is sprake van een pre-pack-constructie. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.