Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoekscommissie snoeihard over Belgische kinderopvang

De onderzoekscommissie die de veiligheid in de Belgische kinderopvang heeft onderzocht, komt met een snoeihard rapport met 75 aanbevelingen. Twee jaar lang zijn er volgens de onderzoekscommissie veel alarmsignalen geweest die wezen op structurele problemen in het handhavings‐ en inspectiebeleid van de kinderopvang. Met cruciale gevolgen.
onderzoekscommissie-snoeihard-over-belgische-kinderopvang
muro / stock.adobe.com

Als de situatie niet zo pijnlijk zou zijn, zouden we het gerust een ‘puinhoop’ kunnen noemen: de organisatie van, de uitvoering en het toezicht op de kinderopvang in België. De afgelopen maanden stonden de Belgische (en ook Nederlandse) media er bol van: incident na incident voltrok zich in de kinderopvang bij onze zuiderburen.

Baby overleden

Er werd meerdere keren ernstig letsel bij jonge kinderen gemeld en in februari 2022 stierf een baby van zes maanden oud aan hersentrauma. Het meisje was een dag eerder naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke. De vader van de uitbaatster, die in de crèche “Opa Sloeber” werd genoemd, werd aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. (bron: pzc.nl)

Onderzoekscommissie

Vanwege deze schrijnende verhalen en wantoestanden werd begin maart 2022 een onderzoekscommissie opgericht, die de veiligheid in de kinderopvang onderzocht. De belangrijke conclusie: er moet dringend ingegrepen in het organisatiebeleid en het management van het Agentschap Opgroeien om het vertrouwen in Kind en Gezin (onderdeel van de Vlaamse overheid) te herstellen. De commissie, die de voorbije weken experts, toppers uit de administratie en gewezen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoorde, is klaar met haar rapport. Dat meldt De Tijd.

Aanbevelingen om vertrouwen te herstellen

In het rapport staan 75 aanbevelingen om de veiligheid in de kinderopvang te verbeteren en het vertrouwen in de sector te herstellen. Twee jaar lang zijn er volgens de onderzoekscommissie kinderopvang veel alarmsignalen geweest die wezen op structurele problemen in het  handhavings‐ en inspectiebeleid van de kinderopvang. Volgens de commissie werden bepaalde procedures niet goed genoeg opgevolgd en heeft de top “onvoldoende adequaat en niet met het gepaste urgentiegevoel gereageerd”, meldt VRT Nieuws.

Minder kinderen per medewerker

De commissie pleit voor een hervorming van de inspecties en een verlaging van het maximaal aantal kinderen per pedagogisch medewerker. Nu is dat 1 pm’er per 8 of 9 kinderen. Dat aantal moet volgens de commissie naar omlaag, maar een concreet getal wordt niet genoemd.

Lees meer in dit uitgebreide artikel van VRT Nieuws >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.