Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: zo pakt de kinderopvang zelf het personeelstekort aan

Kinderopvangorganisaties zijn zeer actief met het zoeken naar oplossingen voor het personeelstekort. Zo probeert twee derde van de organisaties het tekort op te lossen door nieuwe en bestaande medewerkers grotere contracten aan te bieden en zijn combinatiebanen misschien wel de toekomst, blijkt uit onderzoek door Kinderopvang werkt!.
Kober kinderopvang gaat PM’ers verlichten: op zoek naar tachtig groepshulpen
Mykyta Dolmatov / Getty Images / iStock

Al tijden is het tekort aan personeel in de kinderopvangsector voor veel organisaties pijnlijk voelbaar. Roosters komen amper of niet rond en nieuw personeel is moeilijk te vinden. Toch zijn organisaties actief op zoek naar oplossingen voor het tekort aan personeel. En dat werpt zijn vruchten af.

Respondenten

163 organisaties (samen goed voor 41.000 medewerkers) hebben meegewerkt aan het onderzoek. Daarvan zijn 23 kleinere organisaties met 1 tot en met 9 medewerkers, 68 respondenten hebben 10 tot en met 49 medewerkers en 72 organisaties 50 medewerkers of meer.

82 procent van deze organisaties hebben een tekort aan pedagogisch medewerkers op de dagopvang, 87 procent op de buitenschoolse opvang en 51 procent op de peuteropvang.

Wachtlijsten en management op de groep

Het tekort aan personeel levert bij de meeste organisaties (80 procent) wachtlijsten op en bij 52 procent loopt de wachttijd van de wachtlijsten verder op. Bij 62 procent wordt het management ingezet op de groepen. 48 procent geeft aan concessies te moeten doen aan kwaliteitsdoelen bij het aannemen en inzetten van personeel. Zelfs 29 procent ziet zich genoodzaakt regels te overtreden als gevolg van het tekort aan personeel. Vooral de grote organisaties ervaren flinke gevolgen van het personeelstekort.

Meer uren werken

Bijna de helft van deze organisaties (48 procent) beschouwt het aanbieden van grotere contracten als zinvol en verwacht dat medewerkers bereid zijn om meer uren te werken. Dit zou betekenen dat bestaande medewerkers meer uren per week ingezet kunnen worden, wat een deel van de tekorten kan oplossen.

Combinatiebanen

Daarnaast kun je met grotere contracten ook een nieuwe groep medewerkers die niet deeltijd willen werken, aantrekken. De helft van de organisaties ziet brood in combinatiebanen, zodat met name in de buitenschoolse opvang grotere contracten aangeboden kunnen worden. Het meest wordt de combinatie met onderwijs genoemd: pedagogisch professionals geven bijvoorbeeld sportles op de basisschool en stromen ’s middags door naar de bso-groep.

Kinderopvangorganisaties noemen ook als optie voor combinatiebanen om administratieve taken binnen de eigen organisaties uit te voeren, naast het werken op de groep. Door deze oplossingen kunnen met name bso-medewerkers een groter contract krijgen en krijgt bijvoorbeeld het onderwijs of de eigen organisatie extra mankracht.

E-book

Kinderopvang werkt! heeft een vernieuwde versie van het e-book ‘In vijf stappen naar een combinatiebaan’ uitgebracht. In het e-book staan voorbeelden van combinatiebanen en een handig stappenplan om deze banen te realiseren met tips waar je rekening mee dient te houden. Zo staat er onder meer een WerkUrenBerekenaar in, een handig hulpmiddel om het netto-inkomen te berekenen als een medewerker meer gaat werken. Er is een versie voor houders/managers en een versie voor werknemers. Download het e-book hier >>

Zij-instroom

Behalve het aanbieden van grotere contracten en/of combinatiebanen, probeert de helft van de organisaties de instroom vanuit het middelbaar beroepsonderwijs te vergroten. Dit lijkt vooral voor grotere organisaties te werken; kleine organisaties doen dit nauwelijks (slechts 4 procent).

Werving en selectie

Een andere oplossing die aangedragen wordt is het actiever zoeken naar en het verbeteren van het werving- en selectieproces om meer stagiaires en bbl’ers te vinden én vervolgens te binden. Ook wordt gebruik gemaakt van uitzendbureaus en zzp’ers om meer opgeleide mensen in te zetten binnen de organisatie.

Andere oplossingen

Andere maatregelen die het tekort aan personeel effectief kunnen aanpakken zijn:

  • Verdere verruiming van de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers
  • De beroepskracht-kindratio (bkr) bepalen op locatieniveau en niet op groepsniveau
  • Het formatief inzetten van de groepshulp naast de pedagogisch medewerkers op de babygroepen of op de bso

Bekijk alle onderzoeksresultaten in de Quickscan kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.