Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek implementatie ve-maatregelen en GOAB-middelen van start

Binnenkort start de Monitor Implementatie en besteding GOAB. Daarin wordt gekeken naar de invoering van twee ve-maatregelen die op stapel staan en de implementatie en besteding van GOAB-middelen.
iStock

Vanaf 1 augustus 2020 zijn gemeenten verplicht (minimaal) 960 uur voorschoolse educatie aan te bieden aan doelgroeppeuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. Per 1 januari 2022 wordt een urennorm van kracht voor de inzet van een hbo’er in de voorschoolse educatie.

De Monitor Implementatie en besteding GOAB zal onderzoeken hoe de implementatie van 960 uur voorschoolse educatie voor doelgroeppeuters verloopt en op welke manier(en) aanbieders vorm geven aan de urenuitbreiding. Ook wordt gekeken welke (on)verwachte effecten de invoering van 960 uur voorschoolse educatie heeft voor gemeenten, ve-aanbieders en ouders.

In het kader van dit onderzoek ontvangen alle gemeenten en aanbieders van voorschoolse educatie in het najaar een digitale vragenlijst. In het voorjaar van 2021 wordt een tweede meting uitgevoerd.

Besteding GOAB-middelen

In een later stadium onderzoekt de Monitor de besteding van het GOAB-budget binnen gemeenten en VE-aanbieders in de periode 2019-2021. Kernvragen vanuit het bestedingsonderzoek zijn: welke middelen worden door gemeenten ingezet voor GOAB en waarvoor worden de verstrekte middelen door de VE-aanbieders ingezet? Het bestedingsonderzoek heeft één meting (najaar 2021).

Praktijkvoorbeelden, tools en benchmark

In de metingen worden aanvullend 10 veelbelovende praktijkvoorbeelden geselecteerd en beschreven, schrijft Sardes. Ook zullen op basis van het onderzoek tools en een benchmark voor gemeenten worden gemaakt. In de benchmark wordt (de ontwikkeling van) het beleid en de besteding van GOAB in vergelijkend perspectief in kaart gebracht. Alle informatie en producten worden geplaatst op www.goab.eu, de website van het GOAB-ondersteuningstraject dat Oberon, Sardes en CED-groep in opdracht van het ministerie van OCW uitvoeren.

De Monitor Implementatie en besteding GOAB wordt uitgevoerd door organisaties Sardes, Oberon en Cebeon in opdracht van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en het ministerie van OCW.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang, Sardes

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.