Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ondernemers reageren te laat en te zacht op schulden’

Martin van Osch, hoofd Borgstellingen bij het Waarborgfonds, vindt dat ondernemers in de kinderopvang te laat en te zacht reageren op oplopende schulden. Dit zegt Van Osch in een artikel in het meinummer van tijdschrift Management Kinderopvang.
'Ondernemers reageren te laat en te zacht op schulden'
Foto: ANP Photo

‘Veel organisaties hebben een kleine buffer. In deze tijd heb je zo’n buffer wel nodig. Wij waarschuwen al sinds de zomer van 2011 dat de kinderopvang kwetsbaar is’ zegt Van Osch. In 2012 gingen 73 kinderopvangorganisaties failliet, maar in het eerste kwartaal van 2013 waren dit er al 51. Zo’n 250 instellingen hebben een betalingsachterstand van meer dan vier maanden bij het pensioenfonds PFZW, waarbij 2800 organisaties zijn aangesloten.
Regie in eigen hand
Het is aan de ondernemer om de regie in eigen hand te houden, vindt Martin van Osch. ‘Ze moeten niet wachten tot de bank, de fiscus of de verhuurder in actie komt, maar zelf met een goed bedrijfsplan komen’. In hetzelfde artikel komt bedrijfsadviseur Reinoud Kroese aan het woord. Hij ziet ook dat ondernemers te vaak hun kop in het zand steken: ‘Ze geven de overheid de schuld, maar verzuimen zelf om tijdig in actie te komen en onaangename maatregelen te nemen.’
Borgstelling
Het Waarborgfonds Kinderopvang reserveert voor dit jaar 4,3 miljoen euro om mogelijke claims te dekken, maar de borgstellingscapaciteit is inmiddels al volledig benut. De organisatie is in overleg met het ministerie om de capaciteit uit te breiden, maar hier is vooralsnog geen groen licht voor gegeven.
Lees in het meinummer van Management Kinderopvang wat de gevolgen zijn van een faillissement en of overname of schaalvergroting volgens Van Osch en Kroese een oplossing kan zijn.
Neem hier een proefabonnement op Management Kinderopvang.

2 REACTIES

  1. Als ondernemer moet je mijns inziens vooruitzien en niet met de dag leven. Als je er nu pas achterkomt dat je morgen geld tekort komt, dan vraag ik me af wat je de afgelopen maanden hebt gedaan. Als je iets goed in de gaten moet houden is de financiele huishouding. Je weet dat in mei het vakantiegeld moet worden uitbetaald en de maand daarna de loonheffingen daarover.
    Ik vraag me overigens af hoe het mogelijk is dat instanties 4 maanden achterlopen met de pensioenbetalingen. Ik heb altijd het idee dat als we een dag te laat zijn, dat we al een herinnering ontvangen.

  2. Lees alle reacties
  3. Eindelijk iemand die zegt wat ik al langere tijd denk. Dat de bezuinigingen een rol spelen in de stand van zaken in de kinderopvang, dat is zeker. Maar als je bestaansrecht als ondernemer afhankelijk is van de bezuinigingen of niet, dan doe je als ondernemer iets niet goed.
    Het feit dat de reacties bij een artikel als deze overigens uitblijven, vind ik opvallend. Normaal gesproken wordt er flink afgegeven op de overheid, maar nu er een artikel verschijnt met een tegengeluid blijft het stil.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.