Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondernemer moet gemiste opvanguren door hittesluiting terugbetalen aan ouder

Het was in de zomer van 2022 zó heet dat sommige kinderopvanglocaties het onverantwoord vonden om hun deuren op te houden. Een ondernemer die op de heetste dagen twee middagen de deuren sloot, moet aan een ouder de niet-geleverde uren alsnog vergoeden. Volgens de Geschillencommissie was er geen sprake van overmacht, noch van een hitteprotocol waarop een beroep kon worden gedaan.
ondernemer-moet-gemiste-opvanguren-door-hittesluiting-terugbetalen-aan-ouders
busracavus / Getty Images / iStock

De Geschillencommissie is helder in haar oordeel: de ondernemer moet de berekende kosten voor de niet-geleverde opvanguren op 18 en 19 juli 2022 aan de ouder terugbetalen.

Hittesluiting in strijd met de wet

Eerder oordeelde de Geschillencommissie al dat de hittesluiting van een grote, landelijke kinderopvangorganisatie in de zomer van 2022 in strijd is met de wet. De organisatie deed een beroep op ‘overmacht’, maar dat was volgens de commissie ongegrond: de hitte was voorzienbaar dus de ondernemer is tekort geschoten in de nakoming van zijn contractuele verplichtingen. De ondernemer had het besluit eerst voor advies aan de oudercommissie moeten voorleggen. Omdat dit niet is gebeurd, heeft de ondernemer in strijd met de Wet (artikel 1.60) gehandeld, zo oordeelde de commissie. De ouders kregen toen geen compensatie, omdat de zaak werd aangespannen door de oudercommissie.

Terugbetalen niet-geleverde opvanguren

Niet helder is of de huidige zaak dezelfde ouders betreft. In elk geval is deze zaak aangespannen door ‘de consument’, die eist dat de ondernemer van de kinderopvang waar de consument klant is de niet-geleverde opvanguren als gevolg van de hittesluiting terugbetaalt. De ondernemer wil dat niet en beroept zich op overmacht.

Oordeel Geschillencommissie

De Geschillencommissie oordeelt dat voor de consument – de ouder – duidelijk moet zijn onder welke extreme weersomstandigheden de ondernemer zijn deuren geheel of gedeeltelijk sluit. ‘Extreem hoge temperaturen komen de laatste jaren steeds vaker en langer voor. De ondernemer zou daarom een hitteprotocol moeten hebben waarin staat welke voorzieningen en maatregelen zijn getroffen om bij hitte een verantwoorde en veilige werkomgeving voor medewerkers en opvangplek voor kinderen te garanderen. De ondernemer heeft geen hitteprotocol en daarom kan de commissie de hittesluiting niet toetsen aan dergelijk protocol. Daarom concludeert de commissie dat hier sprake is van onverschuldigde betaling: de consument heeft betaald voor een dienst, die door de ondernemer niet is geleverd.’

Geen overmacht

De commissie zegt dat overmacht daarbij geen rol speelt. ‘Overmacht is pas van belang bij de vraag of de ondernemer schadevergoeding moet betalen (in verband met een toerekenbare tekortkoming van de ondernemer). In deze zaak gaat het niet over betaling van schadevergoeding, maar alleen om het verzoek om terugbetaling voor een niet geleverde dienst. Dit verzoek is naar het oordeel van de commissie terecht en de klacht is daarom gegrond.’ De consument vindt dat de ondernemer maatregelen tegen de hitte had kunnen nemen, om sluiting te voorkomen.

Naast het terugbetalen van de niet-geleverde opvanguren, moet de ondernemer ook het klachtengeld van 25 euro – de kosten voor het voorleggen van het geschil aan de Geschillencommissie –moet vergoeden aan de consument.

Uitspraak Geschillencommissie: hittesluiting in zomer 2022 in strijd met wet
De Geschillencommissie Kinderopvang heeft een bindende uitspraak gedaan over de zogenoemde ‘hittesluitingen’ die in juli 2022 plaatsvonden bij een grote landelijke opvangorganisatie. De organisatie informeerde ouders op vrijdagavond dat hun locaties op de eerstvolgende maandag- en dinsdagmiddag zouden sluiten vanwege de verwachte hoge temperaturen. Ze deed een beroep op ‘overmacht’; dit blijkt ongegrond. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.