Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oekraïense vluchtelingen hebben tot 4 maart 2024 recht op kinderopvangtoeslag

Vooruitlopend op een wetswijziging hebben Oekraïense vluchtelingen sinds 15 juni 2022 recht, onder voorwaarden, op kinderopvangtoeslag. Dat recht geldt in elk geval tot 4 maart 2024, omdat de Europese Commissie de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor Oekraïense ontheemden met een jaar heeft verlengd.
oekraiense-vluchtelingen-hebben-tot-4-maart-2024-recht-op-kinderopvangtoeslag
neonshot / stock.adobe.com

Dat meldt de Rijksoverheid.

Oekraïense vluchtelingen mogen sinds 4 maart 2022 werken in Nederland. Sinds 15 juni 2022 mogen zij – vooruitlopend op de wetswijziging – kinderopvangtoeslag aanvragen, wanneer hun kinderen naar de kinderopvang gaan en de ouders voldoen aan de voorwaarden.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming verlengd

Op vrijdag 14 oktober 2022 maakte de Europese Commissie bekend de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) voor ontheemden uit Oekraïne met een jaar in ongewijzigde vorm te verlengen, tot 4 maart 2024. Dit betekent dat mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne recht hebben op opvang, medische zorg, werk en onderwijs. Of de RTB wordt verlengd na 4 maart 2024 is nog niet bekend.

Verlenging kinderopvangtoeslag

Dat betekent ook dat zij, om werk en de zorg voor hun kinderen te kunnen blijven combineren, dankzij de verlenging van de RTB tot 4 maart 2024 kinderopvangtoeslag kunnen blijven ontvangen, wanneer zij voldoen aan de voorwaarden. Het wetsvoorstel hierover is op 7 november 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kansen voor kinderopvang

Ook meldt de Rijksoverheid dat er een nieuw, nationaal platform is gelanceerd, RefugeeWork.nl, dat werkzoekenden met een vluchtelingenachtergrond en werkgevers bij elkaar brengt. De vacatures op het platform zijn in 11 talen te lezen. Dit maakt het voor statushouders die net beginnen met het leren van de Nederlandse taal eenvoudiger om erop te solliciteren.

RefugeeWork.nl is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en Start Foundation in samenwerking met SparkOptimus. Mogelijk biedt dit platform ook kansen voor de kinderopvang, bijvoorbeeld om een groepshulp of toekomstig pedagogisch professional te vinden. Klik hier om naar het platform te gaan.

Een peutergroep overnemen op een AZC; een uitdaging die Stichting Kinderopvang de Harlekijn in Leersum is aangegaan. ‘Bij Ukkepuk zien we veel kwetsbare kinderen met diverse achtergronden.’ Extra ondersteuning is voor deze kinderen dus heel belangrijk. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.