Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nysa wil generaal pardon voor gastouders Heerlen én daarbuiten

De gemeente Heerlen besloot afgelopen zomer dat gastouders (bestaande en nieuwe) moeten laten toetsen of de gastouderopvang past binnen het bestemmingsplan van de woning. Dat besluit deed flink wat stof opwaaien. Nysa is al enkele maanden in gesprek met de gemeente en wil een generaal pardon voor gastouders, of een aanpassing van de Omgevingswet.
https://www.kinderopvangtotaal.nl/content/uploads/sites/3/2022/11/Notitie-gastouderschap.pdf
annanahabed / stock.adobe.com

Kort samengevat betekent het besluit van de gemeente Heerlen voor bestaande gastouders dat zij bij de start van de activiteit eigenlijk óók een vergunning hadden moeten aanvragen voor het uitvoeren van een activiteit die niet binnen het bestemmingsplan past. ‘Helaas is hier door de gemeente niet eerder over gecommuniceerd dan wel niet eerder op gecontroleerd’, liet de gemeente Heerlen destijds weten.

‘Gemeente heeft verzuimd te controleren’

Gabriëlla Wijnberg van de brancheorganisatie voor gastouders, Nysa, reageerde destijds: ‘Wat ik begrijp is dat dit volgens het bestemmingsplan van de gemeente Heerlen altijd al had gehoeven, maar dat de gemeente dit zelf verzuimd heeft te controleren. Aanvragen voor gastouderopvang op locatie zijn dus jarenlang toegestaan. (…) Dat de gemeente in de praktijk verzuimd heeft de bestemming te checken of men hierop te wijzen, doet er niet toe. Er is akkoord gegeven voor een gastouderopvang op die locatie en dat blijkt ook uit de inschrijving in het LRK. Bestaande gastouders zouden dus nu geen kosten dienen te maken om te laten nakijken of zij wel of geen opvang op hun woonadres mogen voeren.’

Generaal pardon

Sindsdien is Nysa met gemeente Heerlen in gesprek. Nysa wil een generaal pardon voor de gastouderopvang bij gemeenten, of een aanpassing van de Omgevingswet waarin een vrijstelling komt voor het aan huis gebonden beroep van gastouders. Net als dat geldt voor vrije beroepen. Dit om de toegankelijkheid van de gastouderopvang niet verder onder druk te zetten, laat Nysa weten op haar website.

Stappenplan Heerlen

De informatie voor gastouders op de website van de gemeente Heerlen is inmiddels aangepast. Gastouders vinden een stappenplan, waarin staat vermeld welke documenten en bijlagen zij moeten aanleveren.

Dit zijn:

 • Een plattegrond van de woning met het deel van de woning dat wordt gebruikt voor de opvang van de kinderen;
 • Welke slaapkamer(s) worden voor het slapen van de kinderen gebruikt?
 • In een tekstbestand dient het volgende aangegeven te worden:
  • Hoeveel kinderen vangt u op?
  • Wat is de leeftijd van de kinderen?
  • In welke samenstelling vangt u de kinderen op? Hoeveel tegelijk?
  • Wat is de dagindeling van de opvang? Wanneer spelen de kinderen buiten?
  • Waar spelen de kinderen buiten? In uw eigen tuin of in de openbare ruimte (bijvoorbeeld een speelveldje of speeltuin)?
  • Wat zijn de openingstijden van uw gastouderopvang?

Vragen

Het stappenplan roept bij Nysa veel vragen op, zoals: wat gebeurt er wanneer het aantal op te vangen kinderen wijzigt in aantal, leeftijd of samenstelling? Is er dan een nieuwe vergevingsvergunning nodig? Ook zegt Nysa: ‘Uit de vragen inzake de dagindeling van de opvang en waar en wanneer de kinderen buiten spelen, komt naar voren dat de gemeente Heerlen de gastouderopvang schijnbaar ziet als een kinderdagverblijf met een vast programma in plaats van flexibele kleinschalige opvang in een huiselijke omgeving. Waarom wordt er niet verwezen naar de definitie van gastouderopvang zoals vermeld in de Wet Kinderopvang?’

Huisbezoek door gemeente

Nysa ontvangt berichten van gastouders die werkzaam zijn in Heerlen dat de gemeente op huisbezoek komt en dat daarbij geen kinderen aanwezig mogen zijn. Nysa blijft in gesprek met de gemeente om tot een passende, als het kan landelijke, oplossing te komen, zodat gastouders niet met terugwerkende kracht hun gastouderopvang moeten sluiten en verwijst hierbij naar het generaal pardon dat in gemeente Eijsden-Margraten wordt toegepast.

Bron: stichtingnysa.nl

Gastouders in de gemeente Heerlen moeten (met terugwerkende kracht) toetsen of hun gastouderopvang past binnen het bestemmingsplan van de woning. Dat geldt dus niet alleen voor nieuwe, maar ook voor bestaande gastouderopvanglocaties. ‘Uit incidentele controles van handhaving is gebleken dat gastouders, veelal onbewust, in strijd handelen met de regels van het bestemmingsplan’, stelt de gemeente. Lees dit premium-verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.