Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nysa schrijft brief aan SZW: ‘Snottebellenbeleid voor 0- tot 4-jarigen is risicovol’

Nysa, brancheorganisatie voor gastouders, heeft in een brief aan de directie Kinderopvang (SZW) kritische vragen gesteld over het snottebellenbeleid voor 0- tot 4-jarigen. Doordat zij bij milde klachten wél naar de opvang mogen, lopen kinderen van de gastouder (4 tot 12 jaar) een groter risico te worden besmet, waardoor zij niet naar school kunnen en de gastouderopvang tijdelijk dicht moet. Nysa wil dat voor alle kinderen tot 12 jaar dezelfde regel geldt: niet naar de opvang of school bij verkoudheid.
nysa-schrijft-brief-aan-szw-snottebellenbeleid-voor-0-tot-4-jarigen-is-risicovol
stanislav_uvarov / stock.adobe.com

Gabriëlla Wijnberg schreef namens het Bestuur van Stichting Nysa een brief aan de directie Kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), naar aanleiding van het nieuwe protocol kinderopvang en corona. Het protocol werd gewijzigd na de persconferentie op vrijdag 26 november. Maar waar minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie aangaf dat alle kinderen onder de 12 jaar met milde verkoudheidsklachten thuisblijven, wordt in het protocol onderscheid gemaakt tussen kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 4 jaar en 4 tot 12 jaar.

‘Dit gaat voor problemen zorgen’

Onterecht, vindt Nysa. ‘Nu mogen kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar met milde verkoudheidsklachten gewoon naar de opvang. In de praktijk gaat dit voor problemen zorgen. Deze kinderen kunnen broers en zusjes hebben op de basisschool welke wel thuis dienen te blijven bij dezelfde klachten, waarom gelden deze regels dan niet (voor bijvoorbeeld een bepaalde periode) voor de jongste kinderen? Deze kinderen worden, in de praktijk, amper getest, waardoor niet duidelijk is hoe de besmettingsgraad is onder deze groep.’

Gevolgen voor gastouder

Wanneer deze jonge kinderen wél naar de gastouderopvang komen, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de gastouder en het gezin van de gastouder. ‘Kinderen tussen de 4-12 jaar van de gastouder zelf dienen thuis te blijven met milde verkoudheidsklachten en de gastouderopvang dient gesloten te worden totdat er sprake is van een negatieve testuitslag. Deze kinderen kunnen thuis ook door de gastkinderen tussen de 0-4 jaar aangestoken worden, waardoor het risico dat de eigen kinderen van de gastouder niet naar school kunnen en de gastouderopvang gesloten dient te worden stukken groter worden. De kinderen van de gastouder zelf tussen de 4-12 jaar worden dus aan een groter risico blootgesteld en hebben minder kans om normaal naar school te kunnen. Ieder kind hoort, volgens ons, hetzelfde recht op onderwijs te hebben. Dit heeft niets meer te maken met “ondernemersrisico” maar met gelijke rechten voor ieder kind.’

Nysa pleit ervoor dat de regels voor alle kinderen tot 12 jaar gelijk worden getrokken en er geen onderscheid wordt gemaakt in leeftijdscategorieën.

Zelftesten

Net als de branchepartijen BK en BMK doen, pleit Nysa ook voor gratis zelftesten voor de kinderopvang en gastouders. ‘In het basisonderwijs wordt wederom gesproken over het verstrekken van zelftesten. Waarom niet in de kinderopvang? Wij hebben hier enkele weken terug al om gevraagd en hopen dat de overheid wederom (net als voor de zomervakantie) het initiatief neemt om deze testen gratis te verstrekken. Wij willen graag zien dat de regels voor het basisonderwijs en de kinderopvang zoveel mogelijk gelijk zijn. Dit zou verwarring voorkomen en duidelijkheid scheppen.’

3 REACTIES

  1. Ook 0 tot 4 jarige zouden thuis moeten blijven. Ouders zeggen toch ach gisteravond hoesten hij of zij nauwelijks nog of die snottebel is nog minimaal. Komen ze bij de gastouders lopen constant te hoesten en jij maar snottebellen vegen. Maar het blijft onmogelijk gister was het beter.
    Ouders vergeten dat als jij besmet wordt met hoesten of een snotneus wel corona kan krijgen of dicht moet voor testen. En dan hebben ze als nog een probleem. Een gastouder kan ook tot de risico groep horen en extra risico lopen dus zij wil wel dat ouders hier rekening mee houden en dat gebeurd niet helaas. Ik ben zelf risico groep en overweeg mijn eigen plan te trekken kleintjes die verkouden zijn kunnen herlaas niet komen. Ik begrijp dat vele hier anders over denken maar dit is mijn mening. J

  2. Lees alle reacties
  3. Niet mee eens! Die kleintjes hebben altijd een snottebel. Kleine kindjes pikken elk virus mee, daar worden ze juist gezond door. Hun afweermechanisme gaat hierdoor goed z’n werk doen. Niks mis met een flinke snottebel dus!
    Als dit voorstel door moet gaan, dan kunnen veel gastouders sluiten. Want dan komen er geen kinderen meer. En wat met deze ouders? Die kunnen toch geen vrij vragen voor elke snottebel?? Dat de relegels gelijk getrokken moeten worden, ben ik het mee eens. Maar dan gelijk in de zin van iedereen met een snottebel blijft meedoen aan de maatschappij. Geen kinderen thuis van school en de opvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.