Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVWA: ‘Koop speelgoed van goede kwaliteit’

Zo'n 20 procent van het onderzochte speelgoed uit China voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldde de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
NVWA: 'Koop speelgoed van goede kwaliteit'
Foto: ANP Photo

Steeds meer ondeugdelijk speelgoed uit China komt bij de consument terecht omdat het via internet is besteld. ‘Wij hebben geen controle over wat er via de post wordt geleverd’, aldus een woordvoerster. De NVWA raadt consumenten aan om alleen te kopen via webshops die goed bekend staan. ‘Je moet niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.’

Losse onderdelen

Speelgoed dat niet aan de veiligheidseisen voldoet, bevat bijvoorbeeld chemische stoffen of losse onderdelen die voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn. China heeft andere productieregels dan bijvoorbeeld Europa, maar de NVWA heeft daarover wel contact met de Chinese overheid en toezichthouders. ‘Je kunt het beter bij de bron aanpakken.’

Test

Jaarlijks test de NVWA ongeveer 3500 verschillende producten, waaronder speelgoed. Vaak heeft de instantie dan al een vermoeden dat er iets mis kan zijn met de spullen, bijvoorbeeld als ze afkomstig zijn van onbekende fabrikanten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.