Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update: Noodopvang in de meivakantie

Onderwijs en kinderopvang hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de noodopvang in de meivakantie. De gemeenten hebben een coördinerende rol.
AdobeStock

Dat meldt de BK. De aankomende meivakantie leidde bij een groot aantal kinderopvangorganisaties tot vragen over de organisatie van de noodopvang, aldus de branchevereniging.

Dit vraagstuk speelt vooral bij een eventuele samenloop vanaf 29 april van:

 • een eventuele openstelling van de reguliere kinderopvang;
 • vakantieopvang die wordt geboden in verband met de meivakantie;
 • een continuering van de noodopvang.

Alle partijen

Na overleg met alle betrokken partijen – onderwijs, kinderopvang, gemeenten en ouderorganisaties – is nu duidelijk dat de noodopvang een verantwoordelijkheid blijft van alle partijen. Zij dragen binnen het huidige regime, met de regiefunctie van de gemeenten, gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de noodopvang in de meivakantie.

Veelgestelde vragen

De Rijksoverheid schrijft in haar Q&A voor basisonderwijs:

Blijft de noodopvang wel open tijdens de meivakantie?

Als het nodig blijkt dat de maatregelen na 28 april verlengd worden, zorgen gemeenten, scholen en kinderopvanglocaties er samen voor dat er ook in de meivakantie voldoende noodopvangplekken beschikbaar zijn. Dit geldt voor kinderen met ouders in cruciale beroepen en voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren.

Meivakantie 2020

De vastgestelde meivakantie dit jaar is van 25 april – 3 mei (OCW). Scholen kunnen dit met een week uitbreiden, namelijk met de week ervoor (18 april – 25 april) of de week erna (3 mei -10 mei).

Noodopvang in de meivakantie
Waar de meivakantie al start op 18 april, geldt dat daar (net als in heel Nederland) de noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen doorgaat. Ook is er noodopvang voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren. Op 21 april zal meer bekend worden over de situatie na 28 april. Ook indien de maatregelen na 28 april verlengd worden, zorgen gemeenten, scholen en kinderopvang-organisaties er samen voor dat er voldoende noodopvang is.

 • Regie
  De regie voor de noodopvang is maatwerk en ligt bij gemeenten. Zij brengen via scholen en kinderopvang in kaart wat de lokale behoefte is aan noodopvang in de meivakantie en zullen zorgen dat er voldoende aanbod is.
 • Uitvoering
  De uitvoering van de noodopvang in de meivakantie is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en kinderopvang.
 • Kwetsbare kinderen
  De noodopvang voor kwetsbare kinderen die in een onveilige thuissituatie verkeren wordt ook in deze periode voortgezet. Bij knelpunten spannen scholen en kinderopvang zich samen in om een oplossing te vinden, de gemeenten coördineren dit.

Wil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.