Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BMK-website geeft antwoord op vragen over gratis kinderopvang

Wat betekenen de plannen van het kabinet om de kinderopvang vrijwel gratis te maken vanaf 2025? Wat betekent dit voor ouders en kinderen, maar ook voor kinderopvangorganisaties en medewerkers? De BMK heeft de website gratiskinderopvang.nl gelanceerd om antwoorden te geven.
nieuwe-website-geeft-antwoord-op-vragen-over-gratis-kinderopvang
new look casting / Getty Images / iStock

Het plan om kinderopvang ‘gratis’ te maken roept allerlei vragen op, maar ook onzekerheden over bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de kinderopvang straks voor de laagste inkomens. Wat betekenen de plannen van het kabinet nou precies voor de praktijk van alledag?

Kort samengevat: met ingang van 1 januari 2025 betalen werkende ouders 5 procent van de kinderopvangkosten, ongeacht wat zij verdienen. De overheid betaalt de resterende 95 procent. Dit betekent dat kinderopvang voor bijvoorbeeld ouders met een relatief hoog inkomen betaalbaarder wordt. Maar ouders met lage inkomens die nu al een vergoeding van 96 procent van de overheid krijgen, gaan er op achteruit.

Nieuwe website

De website www.gratiskinderopvang.nl is opgezet door de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). De BMK is grote voorstander van kinderopvang als basisvoorziening en wil met deze website laten zien wat er al vaststaat rondom de kabinetsplannen, wat er volgens de BMK nog moet gebeuren en welke ambities het kabinet heeft voor vervolgstappen. Zoals hierboven beschreven heeft het kabinet een eerste stap gezet met een inkomensonafhankelijke bijdrage van 5 procent voor werkende ouders per januari 2025. Maar de volgende stap moet volgens de BMK ook gezet worden; toegang voor kinderen van niet werkende ouders.

Arbeidsmarkt in beeld

Met het huidige personeelstekort in de kinderopvang, is een veelgehoorde vraag: “Is de kinderopvang in staat tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar personeel bij ‘gratis’ kinderopvang?”
De website licht dit onderwerp toe met een overzicht van trends, ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en prognoses, met duidelijke tabellen. Een overzichtelijk Infosheet vat alles samen (zie het jaar 2023).

Tijdlijn

De site is opgezet rond een tijdlijn van invoering. Per jaar geeft de site in blokjes relevante informatie voor organisaties, medewerkers en ouders. FAQ’s geven antwoord op veel gestelde vragen.
Op de website vind je interessante downloads, artikelen, filmpjes, podcasts, infosheets etc.
Naarmate de tijd vordert en meer bekend wordt over de uitwerking van de kabinetsplannen, vind je dit terug in de tijdlijn van deze website. De site geeft daarnaast praktische én achtergrondinformatie, zodat lezers begrijpen waarom keuzes gemaakt zijn.

Wat kan jij al doen?

De website geeft ook praktische oplossingen aan kinderopvangorganisaties: ‘Wat kan jij nu al doen?’ Bijvoorbeeld het gesprek aangaan binnen de gemeente om te voorkomen dat die tweedeling ontstaat als kinderen van niet-werkende ouders pas in 2028 naar de kinderopvang mogen. Inclusief een handig infosheet om meteen het gesprek aan te gaan met de gemeente.

Bron: BMK

Het kabinet heeft ambitieuze plannen uitgesproken in het regeerakkoord. Tijdens een discussiemiddag bespraken leden van de Beroepsvereniging directeuren Kinderopvang (bdKO) welke zorgen en kansen zij zien. Hoe gaat het met de kansenongelijkheid, wat wordt de rol van de gemeente en hoe voorkom je dat de kinderopvang wordt opgeslokt door het onderwijs? Lees het PREMIUM-artikel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.