Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe verdeling VVE-budget voor gemeenten

VVE-gelden moeten beter verdeeld worden over alle gemeenten in Nederland. Voor een kind mag het niet uitmaken waar het woont. Daarom doet Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, het voorstel alle gemeenten hetzelfde VVE-bedrag te geven op basis van het schoolgewicht.
'Het vve-budget wordt gebaseerd op het schoolgewicht van vier jaar eerder. Zo weten gemeenten waar ze aan toe zijn en kunnen zij meerjarig beleid maken.'
'Het vve-budget wordt gebaseerd op het schoolgewicht van vier jaar eerder. Zo weten gemeenten waar ze aan toe zijn en kunnen zij meerjarig beleid maken.' - Foto: iStock

Met een berekening op basis van schoolgewicht, krijgt een kleinere gemeente van buiten de G37 net zoveel geld per doelgroepkind te besteden als een grote gemeente. Uit een evaluatie van de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE) bleek dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen grote en kleine gemeenten. Dekker spreekt van een ongewenste tweedeling die hij zo snel mogelijk wil opheffen.

Schoolgewicht

Schoolgewicht wordt gebaseerd op het leerlinggewicht. Als een kind voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor vve-budget, verhoogt zijn/haar leerlinggewicht. Hoe meer van deze kinderen op een school zitten, hoe meer geld er, met de berekening die de staatssecretaris nu voorstelt, naar de gemeente van deze school gaat. Nu is het nog zo dat grote gemeenten meer vve-subsidie krijgen toegekend dan kleine gemeenten.

Amsterdam en Rotterdam zijn samen goed voor 30 procent van het totale vve-budget. De ene gemeente heeft duizenden euro meer per doelgroepkind te besteden dan de andere gemeente. Lees hier hoe het zit >>

Minimumbudget

Staatsecretaris Dekker wil dat gemeenten in ieder geval het minimumbudget van 48.000 euro krijgen toegekend. Met dat geld kunnen ze een volwaardige groep van acht vve-kinderen opzetten. Het vve-budget wordt gebaseerd op het schoolgewicht van vier jaar eerder. Zo weten gemeenten waar ze aan toe zijn en kunnen zij meerjarig beleid maken.

Taaleis 3F

Alle pedagogisch medewerkers die aan de slag willen in vve, moeten over voldoende taalvaardigheid beschikken: niveau 3F. De G37 en de G86 kreeg hier de afgelopen jaren extra geld voor. Dekker wil drie jaar lang 2 miljoen euro per jaar inzetten om vve-medewerkers in andere gemeenten ook om te laten scholen. Beroepsopleidingen anticiperen al op deze taaleis. Studenten van de mbo 4-opleiding voldoen aan de 3F-taaleis. Studenten die op niveau 3 afstuderen, stromen vanaf het studiejaar 2018-2019 op taalniveau 3F uit.

Meer vve-geld

Met de betere verdeling van vve-gelden over alle gemeenten lijkt het of grote gemeenten er bekaaid vanaf komen. Staatsecretaris Dekker spreekt dit tegen. Doordat de doelgroep sterker afneemt dan het budget, komt er de komende jaren een hoger bedrag per schoolgewicht vrij. Dekker denkt dat de grote gemeenten er toch op vooruit gaan. Voor de kleinste gemeenten wordt het budget met dit voorstel zelfs verdubbeld.

Inzet hbo’ers

De inzet van hbo’ers in vve-groepen, is volgens Dekker een succes. Hij wijst op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat een toename van hbo’ers leidt tot een hogere kwaliteit van vve. De staatssecretaris overweegt om de inzet van hbo’ers in vve als wettelijke eis op te nemen. De Tweede Kamer is nu aan zet om de concrete verdeling van vve-gelden over alle gemeenten te beoordelen. Dekker dringt aan op een snelle besluitvorming omdat zijn voorstellen ingaan vanaf 2017.

Vve werkt niet, is de conclusie van een meta-analyse van Ruben Fukkink, Ron Oostdam en Lisanne Jilink. Besteedt de 0,5 miljard euro die jaarlijk aan vve worden besteed liever aan de kwaliteit van integrale Kindcentra. Lees meer over dit door BOinK geïnitieerde onderzoek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.