Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tweejarige hbo-opleiding voor werken in kinderopvang en onderwijs

Hoe kun jij kinderen uitdagen om zich te ontwikkelen en ze hier goed bij begeleiden? Dat leer je tijdens de nieuwe opleiding associate degree Didactisch Educatief Professional (DEP). Deze tweejarige hbo-opleiding (niveau 5) start vanaf 28 september 2022 op Hogeschool Viaa in Zwolle.
nieuwe-tweejarige-hbo-opleiding-voor-werken-in-kinderopvang-en-onderwijs
Foto: Viaa

De nieuwe opleiding Didactisch Educatief Professional is onderdeel van de Campus Kind en Educatie; een samenwerking tussen Hogeschool KPZ, Hogeschool Viaa, Landstede MBO, mbo Menso Alting en Prokino. Naast deze zogeheten associate degree (ad) is er sinds 2016 ook een ad Pedagogisch Educatief Professional. Jaarlijks volgen ongeveer 200 studenten deze opleiding.

Wat is een associate degree?

Een associate degree is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs op niveau 5. In deze studie is de koppeling en afwisseling tussen theorie en praktijk een belangrijk kenmerk. Er wordt kennis opgedaan binnen het vakgebied, die je meteen toepast in je eigen praktijk. Ad-opleidingen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld.

Het eindniveau van de associate degree ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Deze hbo-opleiding is onder andere bedoeld voor mbo-4 studenten en voor werkenden. Ook met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar voor de associate degree.

Over de opleiding

Mariëlle Bouwman, projectleider van de Hogeschool Viaa namens de Campus vertelt: ‘Leren… Altijd en overal, je bent nooit uitgeleerd. Leren doe je niet alleen. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor kinderen. Hoe kun jij kinderen uitdagen om zich te ontwikkelen en ze hier goed bij begeleiden? Dat leer je tijdens de opleiding ad Didactisch Educatief Professional (DEP). In deze ad leer je om een omgeving te creëren waar een kind zich thuis voelt en optimaal tot leren komt. Je bent bij uitstek toegerust om kinderen tot bloei en ontwikkeling te brengen door alle kennis en vaardigheden die je leert in deze opleiding.’

Accreditatie door NVAO

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft de opleiding goedgekeurd. Een van de NVAO-deskundigen (de panelvoorzitter) zegt hierover: ‘Dit is een mooie, sterk uitgewerkte opleiding. De beroepstaken zijn helder beschreven en sluiten nauw aan bij de landelijke ontwikkelingen. Er is een sterke samenwerking gezien in de Campus Kind en Educatie en gekozen voor partners in zowel het basisonderwijs als de kinderdagopvang om deze opleiding vorm te geven.’

‘Focus op didactiek’

Verder waardeert het panel het duidelijk geformuleerde onderscheid met de associate degree Pedagogisch Educatief Professional. ‘Er is een heldere focus op didactiek waardoor de student-professional zich duidelijk kan onderscheiden ten opzichte van bijv. professionals met een pedagogische achtergrond. Bovendien vindt het panel het op maat kunnen begeleiden van de student in de PPO-lijn getuigen van de wil om aan te sluiten bij de leervragen en (werk)situatie van de student.’

Bijdragen aan ontwikkeling kinderen

Bouwman: ‘In de sector Kind en Educatie is veel vraag naar professionals die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. Jij ziet het kind als persoon, hebt kennis van didactiek en methodieken en kunt door vragen te stellen en het juiste aanbod te geven kinderen stimuleren een stap verder te zetten. In de 2-jarige ad DEP werk je 16 uur in de week in het onderwijs of de kinderopvang en ben je op woensdag op de opleiding. Wat je in de deeltijdopleiding leert, pas je toe in de praktijk. Bij de ad Didactisch Educatief Professional leer je dus over leren, en hoe kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling.’

Over de Campus Kind en Educatie

Hogeschool KPZ, Hogeschool Viaa, Landstede MBO, mbo Menso Alting en Prokino vormen samen de Campus Kind en Educatie. Vanuit de Campus ontwikkelen zij nieuwe opleidingen waar studenten worden opgeleid voor functies binnen het onderwijs, kinderopvang, welzijn en jeugdhulp/zorg. Studenten leren vanuit hun specifieke kennis en vaardigheden een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0-18 jaar waarbij ze leren om domein overstijgend of interprofessioneel te werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.